Studie ukazuje, že vyšetření na mamografu zřejmě může způsobovat rakovinu

Zdraví 15. května 2021 | 09:58 — Marcela Plachá
Rakovina prsu je nejčastější zhoubné nádorové onemocnění u žen. Proto se na prsa zaměřuje stále větší pozornost. V roce 2002 byl zaveden program tzv. screeningu pro včasné vyhledávání nádorů, jehož základem je mamografické vyšetření rentgenem. Někteří odborníci to ale považují za velmi riskantní.
Další 3 fotografie v galerii
Mamograf prý může rakovinu odhalit i vyvolat / Depositphotos

Při mamografickém vyšetření dochází k ozáření ňader z různých stran, aby byly odhaleny i miniaturní nádory. Ideálně menší než 2 cm, u kterých nejsou postiženy mízní uzliny v podpaží. Díky tomu se významně daří snížit úmrtnost na rakovinu prsu.

Mamograf jako prevence

„Od ledna 2003 se sbírají veškerá data o provedených preventivních mamografiích. Díky těmto včasným záchytům se v ČR snížila úmrtnost na rakovinu prsu o 31 %,“ uvádí lékařka Miroslava Skovajsová, zakladatelka sítě mamografických center Breast unit Prague, předsedkyně Komise odborníků pro mamární diagnostiku Radiologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a předsedkyně Asociace mamodiagnostiků ČR.

Současně ovšem vyšla v USA studie, která zjistila, že mamografy nemají žádný dopad na úmrtnost v důsledku rakoviny prsu. Během 20 letého trvání studie úmrtnost na tento typ rakoviny byla prakticky totožná u žen, které podstoupily zdravotní vyšetření na mamografu a u těch, které nebyly.

Kromě toho přibližně 22 procent zjištěných agresivních rakovin prsu bylo nesprávné, což vedlo ke zbytečné léčbě. Výsledky výzkumu byly publikované v British Medical Journal.

Screening způsobuje rakovinu

Ve studii se přímo uvádí: „Ženy, které byly vystaveny tomuto záření v diagnostických dávkách (tedy mamografem) před 30. rokem svého života, mají až 2x vyšší riziko rakoviny. Čím víc vyšetření, tím větší riziko.“

MUDr. Ben Johnson dokonce ve svém výzkumu napsal: „Mamografy způsobují rakovinu. Nejsou pro ženy zdravé a neměly by se proto podrobovat tomuto vyšetření. Mamograf životy nezachrání. Pokud na něj půjdete, máte o 4 % vyšší riziko úmrtí. Po každém mamografu! Jedná se o velmi necitlivé a nepřesné vyšetření.“

Přesto, že většina českých odborníků vnímá mamograf jako zcela bezpečný, i u nás se najdou jeho odpůrci. „Jako u každého ionizujícího záření je u něj důvodné podezření, že může vyvolat rakovinu,“ říká onkoložka Jana Prausová. „Zkrátka ženy si příliš brzkou prevencí na mamografu mohou nádor samy vypěstovat,“ doplňuje onkolog David Feltl.

Méně je někdy více

Kvůli falešným výsledkům z mamografu nyní obvykle lékaři ženám odporučují vyštření na mamografu po dvou letech a ne každý rok. Při častějším screeningu se stává, že dojde k nesprávnému vyhodnocení a falešně pozitivnímu výsledku. Pro mladší ženy je vhodnější ultrazvukové vyšetření prsou, které je pro ně bezpečnější. V některých zemích bylo preventivní vyšetření mamografem úplně zrušeno. Vhodnou prevencí rakoviny je zdravý životní styl. O tom, že pomohou i vysoké dávky vitaminů, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu