Klíšťata útočí. Vyrobte si domácí repelent ze surovin, které máte běžně doma

Ostatní 27. května 2021 | 09:08 — Anna Novotná
Jsou lidé, kteří si přinesou klíště na těle snad po každé procházce v přírodě. Jestliže mezi tuto skupinu patříte, měli byste se o to více chránit. Nemusíte hned používat chemické prostředky, existují i jiné účinné metody, které klíšťata spolehlivě odradí.
Další 3 fotografie v galerii
Proti klíšťatům se dá bránit i doma vyrobeným repelentem / Shutterstock

I když jde o drobného parazita, může napáchat hodně zla. Stačí, aby byl infikovaný, a vám může jít i o život. Nejčastěji na vás může přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou boreliózou, ale i další vážné nemoci.

V obchodě či lékárně lze sehnat celou řadu prostředků proti klíšťatům, ať už ve formě spreje nebo třeba náramků napuštěných látkou, která klíšťata odpuzuje. Ne každý je ale fandou chemie. V takovém případě máme pro vás výborný tip, jak si účinný repelent vyrobit i doma z přírodních surovin.

Domácí repelent proti klíšťatům

Na výrobu domácího přípravku proti klíšťatům budete potřebovat jen dvě věci, a to lahvičku klasické Alpy (160 ml) a hrst voňavých hřebíčků (přibližně 40 ks). Koření nasypejte do láhve s Alpou a nechte louhovat několik dní, ideálně týden až dva. Pokud nemáte doma francovku, můžete ji nahradit třeba čistou vodkou.

O klíšťatech se říká, že představují hrozbu hlavně během letních prázdnin. Pravda je ale taková, že na ně narazíte už od března. Obecně ožívají při teplotách nad 5 stupňů Celsia. A míst, kde klíšťata nejsou infikovaná, je už opravdu málo. Proto repelent proti klíšťatům používejte před každou procházkou do přírody, a to až do října. Nejvíce se soustřeďte na chodidla a boky.

Domácí odpuzovač klíšťat můžete ještě vylepšit, a to přidáním sušené levandule nebo tymiánu. I tyto vůně klíšťatům vadí. O tom, jak si rychle a hlavně bezpečně vytáhnout klíště, jsme psali zde.

Vůně, které klíšťata nesnášejí

Klíšťata jsou obecně citlivá na různá aromata. Vadí jim nejen hřebíčkové koření, levandule či tymián. Vsadit můžete také na tyto voňavé dary přírody:

  • bazalku
  • jmelí
  • šalvěj
  • vavřín
  • citron
  • limetku
  • pomeranče
  • aloe vera
  • eukalypt

Například bazalka, rozmarýn, hřebíček, šalvěj či tymián obsahují chemickou látku zvanou karvakrol, která má typickou štiplavou vůni. Několik na sobě nezávislých studií dokonce potvrdilo, že vysoké dávky bylinných éterických olejů, které karvakrol obsahují, dokáží klíšťata i usmrtit. Esenciální olejíček si stačí před odchodem do přírody nanést na oblečení a klíšťata by se vám měla vyhnout širokým obloukem. Po návratu se ale vysvlečte a oblečení i tělo dobře prohlédněte. Klíšťata se ráda přisají v různých záhybech, jako jsou kolenní a loketní  jamky, místa pod prsy, za ušima, stehna v blízkosti hýždí či podpaží. Oblečení dejte buď rovnou do pračky, nebo ho vyvěste na slunci.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu