Puchýře na nohách dokáží potrápit. Než se vydáte do lékárny, urychlete hojení přírodní cestou

Ostatní 06. srpna 2021 | 13:26 — Anna Novotná
Nesprávná velikost bot, nerozchozená obuv, dlouhé pochody. To vše může stát za vznikem puchýřů na nohách. Zapojením několika přírodních surovin lze zmírnit způsobenou bolest a urychlit hojení nepříjemných puchýřů.
Dalších 5 fotografií v galerii
Puchýře jsou velmi nepříjemnou záležitostí / Shutterstock

Otlaky, případně už vzniklé puchýře bývají opravdu bolestivé. Jestliže se do nich navíc dostane infekce, může se léčba docela protáhnout. Než vyrazíte do lékárny pro drahé přípravky, zkuste na postižená místa aplikovat některé z přírodních prostředků.

Tři šikulové z kuchyně

Mezi nejlepší pomocníky k ošetření otlaků a puchýřů patří cibule a česnek. Oba mají podobné účinné látky. Proto stačí vybrat jednoho z nich, oloupat, nakrájet na kolečka, přiložit na postižená místa a převázat. Takto nechejte působit co nejdéle, ideálně přes noc. Můžete také vyzkoušet skvělé vlastnosti medu. Jeho antibakteriální a protizánětlivé účinky lze úspěšně využít i při ošetření vašich potíží. Jedinou kontraindikací je otevřená rána. Pokud je již puchýř prasklý, zkuste jinou metodu.

Tekutá medicína

Antibakteriálními vlastnostmi se pyšní také jablečný ocet. Ten může zmírnit případný zánět. Ocet naneste na odličovací tampon a přikládejte na postižené místo. Místo octa se dá použít i gel z tea tree oil, zelený nebo černý čaj. Ty mají protizánětlivé účinky. Aplikovat jej můžete také tamponem nebo vatou. Alternativou je přiložení vylouhovaných čajových sáčků, které se přiloží na otlaky a nechají působit.

Jeden tip ze zahrady

Už naši předkové věděli, že skvělým pomocníkem nejen v boji s puchýři je jitrocel. Jeden list promněte v rukách, aby se narušila jeho struktura, přiložte na postižené místo, převažte a nechejte působit nejlépe přes noc. Čtěte také: Mikrovlnka je šikovnější pomocník, než si většina lid myslí. Pomůže s mnohými neoblíbenými činnostmi.

Prevence vzniku otlaků

Bez dobře padnoucí obuvi se rizika vzniku otlaků a puchýřů nezbavíte. Proto je nutné jejímu výběru věnovat patřičnou pozornost. Především pokud hodláte v dané obuvi chodit častěji nebo na delší vzdálenosti, měli byste si boty řádně vyzkoušet. Doporučuje se také volit boty z kůže, které se dobře přizpůsobují chodidlům. Vhodné je také při několika prvních použitích obuvi nalepit si na paty náplasti s polštářkem.  

Zdroj: Tutorials point.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu