Medvědí česnek už roste. Nasbírejte si tuto léčivou rostlinu, která posiluje imunitu, čistí krev a zlepšuje trávení

Zdraví 28. března 2022 | 08:19 — Zuzana Procházková
Na medvědí česnek se každý rok těší mnoho z nás. Obvykle začíná růst hned ze začátku jara, kdy jej v lese snadno poznáte podle nezaměnitelné česnekové vůně. Tato rostlina má široké využití v kuchyni a zároveň obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, které z ní dělají přírodní lék. Víte, kde medvědí česnek najít?
Další 3 fotografie v galerii
Začala sezóna medvědího česneku, který má blahodárné účinky na zdraví / Pixabay

Medvědí česnek (lidově lesní česnek) roste obvykle mezi prvními jarními rostlinami. Jedná se o vytrvalou léčivou bylinu s podzemní cibulí dlouhou zhruba 4 až 6 cm. Nadzemní část rostliny je vysoká asi 10 až 45 cm. Medvědí česnek je zakončen květenstvím a tobolkou, což je plod. Květy jsou maličké a bílé, přičemž jich obvykle bývá 6 až 20.

Kde hledat medvědí česnek

Obecně se medvědímu česneku daří nejvíce ve stinných vlhčích místech. Proto jej hledejte v lužních, tedy podmáčených, lesích. Ty by měly být spíše listnaté nebo smíšené, zřídka či vůbec jehličnaté. Hledejte ideálně kolem potoků, vlhkých mýtinek a luk. Medvědí česnek roste na vlhkých písčitohlinitých až jílovitých půdách. V teplejších místech můžete medvědí česnek sbírat už na konci února, ale nejčastěji jej lidé vyhledávají v dubnu, kdy také vrcholí sezóna sběru.

Pozor na záměnu s konvalinkou

Vyskytly se už případy, kdy lidé medvědí česnek zaměnili s konvalinkou, která je však jedovatá. Sice listy obou rostlin vypadají z dálky podobně, když však dojde na samotné trhání, medvědí česnek skutečně voní po česneku, takže by k záměně s konvalinkou nemělo dojít. Navíc medvědí česnek dorůstá až do výšky 40 cm, oproti tomu konvalinka je mnohem nižší. Konvalinku i medvědí česnek rozeznáte i podle květů. Konvalinka má klasické zvonečky, zatímco u medvědího česneku to jsou drobné bílé květy.  

Kdy medvědí česnek nejlépe sbírat

Jak bylo řečeno již výše, medvědí česnek začíná vyrůstat mezi prvními jarními rostlinami, tedy ještě před olistěním stromů. Běžně jej můžete najít i v červnu, nebo dokonce v červenci. Jeho sběr se však doporučuje jen do dubna, neboť od května začíná už kvést, jeho listy se pak stávají tuhé a vytrácí se z něj jeho blahodárné léčivé účinky.

Medvědí česnek je přírodní antibiotikum

Tato jarní rostlina je zároveň přírodním antibiotikem a to díky látce zvané allicin, která působí v mnoha ohledech antibakteriálně. Právě díky této látce, kterou obsahuje také klasický česnek, nesou obě onu specifickou a štiplavou vůni. Allicin pomáhá při chřipkách, nachlazení, angíně, průjmových onemocněních, dále zmírňuje tuberkulózu a také bojuje proti stafylokokům a streptokokům. Konzumací potravin, které obsahují allicin, lze rovněž předcházet kvasinkovým onemocněním a oparům.

Medvědí česnek pročistí tělo

Medvědí česnek se nejmenuje medvědí jen tak, má to svůj význam. Říká se, že když se medvědi probouzí z dlouhého zimního spánku, tak potřebují něco silného, co jim doplní energii. Proto se uchýlí k potokům, kde roste tato zázračná rostlinka a pustí se do ní. Medvědí česnek jim posléze pročistí žaludek, střeva, krev a navíc je zbaví parazitů. Stejně tak jako medvědům tato jarní rostlina dodá energii a vitaminy po zimě, může pomoci i vám.

Obsahuje mnoho vitaminu a minerálů

Medvědí česnek obsahuje vysokou dávku vitamíinu C. Na 100 g naleznete v medvědím česneku kolem 150 mg vitaminu C. Pro srovnání: stejné množství jablka obsahuje pouhé 4 mg vitaminu C. Vitamin C je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů. Dále obsahuje tato rostlina vitaminy ze skupiny A, B. Dále je rostlina plná minerálů, a to zejména železa, zinku, hořčíku a vápníku. Právě železo bývá velkým deficitem u dětí, těhotných maminek a sportovců. Deficit železa se projevuje například výraznou bledostí, dušností, ztrátou menstruace nebo únavou. Dále čtěte: Skořice je přírodní lék tradiční medicíny. Dle vědeckých studií chrání proti rakovině a zpomaluje proces stárnutí.

Zdroj: Microbes and Infection, theguardian.com, healthbenefitstimes.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu