Krásnou pleť nezískáte jen díky drahé kosmetice. Zaměřte se také na prostředí, ve kterém žijete

Krása 04. dubna 2022 | 19:28 — Zuzana Procházková
Ke správné rutině v péči o pleť nestačí pouze hydratační krémy, které se rozhodnete používat. Stejně tak důležité je, vytvořit doma vhodné prostředí a vypěstovat si správné návyky. V tomto článku vám poradíme, jak díky několika málo krokům můžete dlouhodobě zlepšit kvalitu pleti.
Další 3 fotografie v galerii
Krásná a zářivá pleť není jen dílem drahých kosmetických krémů a sér / Depositphotos

Chcete-li dosáhnout zářivé pleti, nespoléhejte se jen na drahé kosmetické produkty. Dlouhodobě můžete kvalitu vaší pleti zlepšit i jinak. Zaměřte se na několik obyčejných domácích návyků, které mají na kvalitu pokožky zásadní vliv.

1. Pořiďte si zvlhčovač, který udržuje pokožku hydratovanou

Nedostatečná hydratace je nejhorším nepřítelem vaší pokožky. vysušenost pokožky způsobuje řadu obtíží, přičemž jednou z nich je větší produkce mazu a výsev pupínků. To vše se zhoršuje v zimních měsících, kdy rozdíly mezi teplotami venku a v místnosti mohou být značné. Ve vytopených domácnostech pak dopřáváme naší pleti diskomfort teplého a přesušeného vzduchu. Ideální je proto zakoupit zvlhčovač, který bude udržovat v domácnosti optimální vlhkost vzduchu.

Studie publikovaná v roce 2016 v magazínu Journal of the European Academy of Dermatology prokázala spojitost mezi nízkou vlhkostí zejména v zimním období a sníženou bariérovou funkcí kůže. Důsledkem je pokožka více náchylná na dráždivé látky, alergeny a kožní infekce.

2. Převlečte povlečení do hedvábí

I jednoduchá výměna povlaku na polštář může pomoci zlepšit či udržet kvalitu vaši pleti. Je vhodné investovat do povlečení z hedvábí, zejména tedy povlaků na polštáře, pokud pravidelně spíte na břiše či boku. Za těchto okolností totiž máte obličej po celou noc přitisknutý k polštáři. To může podpořit vznik vrásek nebo různých kožních nedokonalostí, protože pokožka nedýchá a není schopna regenerace. Výměna bavlněného povlečení za hedvábné může velmi pomoci, neboť hedvábí tolik pleť nedusí a nevysušuje.

3. Přizpůsobte ložnici nejlepšímu spánku

Díky kvalitnímu spánku se nejenom budete cítit svěží, ale také to velmi prospívá vaší pleti. Špatný nebo nedostatečný spánek se může časem projevit ve vašem obličeji, a to nateklými víčky, tmavými kruhy, bledou pokožku, vráskami a povislou kůží. Stejně jako tělo potřebuje spánek, aby se zregenerovalo, potřebuje ho i pokožka. Během spánku se totiž zvyšuje průtok krve v pokožce, obnovuje se kolagen a regeneruje se poškození způsobené UV zářením. Spánek je tedy nanejvýš důležitý pro kvalitu pleti. Nebojte se investovat do kvalitních matrací, peřin, polštářů i povlečení. Udržujte ložnici čistou a pravidelně stírejte prach. Nezapomeňte před spaním důkladně vyvětrat.

4. Dopřávejte si potraviny podporující kvalitu pokožky

Dle Mayo Clinic mohou potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, jako je pečivo, hranolky, brambůrky nebo sladkosti, zhoršit existující kožní onemocnění, nebo podpořit vznik nové kožní infekce. Oproti tomu, pokud se zaměříte na potraviny prospívající kvalitě pokožky, můžete zanedlouho pozorovat jasnější pleť, zmenšení pórů i jiných nedokonalostí.

Konzumujte potraviny s obsahem esenciálních mastných kyselin jako je omega-3 a omega-6. Tyto tuky pomáhají vytvářet přirozenou bariéru pokožky, ta je zásadní pro udržení mladistvého vzhledu pleti a pocitu hydratace. Dále zařaďte vitamín C, který se nachází v citrusových plodech a petrželce. Je to klíčový antioxidant, udržuje pokožku zdravou a podporuje produkci kolagenu. Nakonec nezapomeňte na probiotika, nacházející se v jogurtu. Jsou dobře známá pro svůj pozitivní vliv na imunitní systém a trávení, což se odráží na kvalitě pleti.

5. Dodržujete dostatečný pitný režim

Pití obyčejné vody bez bublinek přispívá ke kvalitní pleti. Kůže totiž potřebuje hydrataci zejména zevnitř, aby maximalizovala svoji odolnost a bojovala proti vráskám. Vědci ve Studii z roku 2015 publikované v Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology zkoumali na 49 ženách vliv pití obyčejné vody na pleť. Bylo zjištěno, že pití zhruba 8 sklenic vody každý den pozitivně ovlivnilo pokožku zejména u těch žen, které nebyly zvyklé pít čistou vodu. Dále čtěte: Vyrobte si výtečný sirup ze sedmikrásek. Má protizánětlivé účinky a podporuje imunitu.

Zdroj: Pubmed.gov, Mayo Clinic, National Library of Medicine.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu