Kurkuma má úžasný vliv na vlasy. Při správném používání vám pomůže s jejich vypadáváním a zatočí i s lupy

Krása 25. listopadu 2021 | 18:02 — Mirka Malá
Kurkumu používáme v kuchyni, přitom toto koření má skvělé léčivé vlastnosti využívané už po celá tisíciletí. A to platí i pro lupy a vypadávání vlasů.
Další 1 fotografie v galerii
Kurkuma se jako léčivé koření používá už po staletí, zkuste její sílu / Shutterstock

Opravdu to funguje. Ovšem i používání kurkumy pro léčbu problémů s vlasy má svá specifická pravidla, nicméně rozhodně není nijak složité je dodržovat.

Jak kurkuma léčí vlasy

"Kurkuma má pro vlasy mnohé výhody díky svým protizánětlivým vlastnostem," říká tricholog William Gaunitz. Proto ji také najdeme v řadě vlasových přípravků od šamponů a kondicionérů až po vlasové masky a ošetřující oleje.

Kurkuma především zabraňuje vypadávání vlasů. Protizánětlivé účinky kurkumy jsou hlavním přínosem právě pro řídnoucí vlasy, protože mohou stimulovat růst. "Většina vypadávání vlasů je způsobena alespoň na určité úrovni v důsledku zánětu," říká Gaunitz. "Snížení zánětu zase snižuje dopad vzorového vypadávání vlasů nebo přímo zánětlivého vypadávání vlasů na vlasovou pokožku a vlasové folikuly."

Kurkuma je skvělá i v boji proti lupům. "Při použití ve vlasech mohou protizánětlivé a antibakteriální výhody kurkumy pomoci s lupy," říká Gaunitz. "Když se lupy neléčí, mohou nakonec vést ke ztrátě vlasů. Ošetření vlasů kurkumou může udržet pokožku hlavy zdravou, což je klíčová složka zdravých vlasů a růstu nových vlasů.“

Také se ale hodí pro mastné vlasy, protože má antimikrobiální vlastnosti zastavující růst mikroorganismů, ke kterým je mastná pokožka hlavy náchylná.

Jak používat kurkumu pro ošetření vlasů

Kurkuma může být aplikována lokálně nebo perorálně. Pokud jde o perorální aplikaci, lze kurkumu používat denně, pokud dodržujete dávkování. V závislosti na koncentraci kurkumy byste měli užívat 500 až maximálně 2000 mg denně. Nezapomeňte, že pokud užíváte kurkumu perorálně, nekombinujte ji s léky, které mohou zpomalit srážení krve, a to včetně aspirinu a ibuprofenu.

Kurkumu můžete ale aplikovat přímo do vlasů, třeba jako masku. Skvělou hydratační masku z kurkumy si navíc snadno připravíte doma, stačí totiž, když smícháte stejné poměry olivového oleje a kurkumy. Můžete ale také přidat malé množství medu, aby byla maska ​​více zvlhčující. Masku pak naneste na vlasy a nechte působit 15 až 20 minut, aby se vše vsáklo do vlasů. Nakonec vlasy opláchněte a umyjte svým oblíbeným šamponem a kondicionérem.

Je možné také kombinovat kurkumu s esenciálními oleji, jako je levandule, a vytvořit tak zklidňující ošetření pokožky hlavy. V neposlední řadě si také můžete ve své oblíbené drogerii nebo na internetu najít šampon, který kurkumu přímo obsahuje. Dále čtěte: Svět krásy hlásí návrat ke klasickým mýdlům, která si mnozí pamatují ještě z dob socialismu.

Zdroj: Byrdie.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu