Pokud chcete darovat pod stromeček parfém, vybírejte mezi těmi, které nejdéle vydrží

Krása 01. prosince 2021 | 20:00 — Mirka Malá
Voní hezky, ale za pár hodin po něm není ani památky. Už se vám to stalo? Určitě ano a dokonce i u parfému, za který jste zaplatily několik tisíc. A pokud navíc chcete někomu darovat parfém pod stromeček, byla by to tak trochu ostuda, kdyby vůně za chvíli vyprchala.
Další 1 fotografie v galerii
Ne každý parfém dokáže vydržet po celý den / Pixabay

Jak najít parfém, který skutečně vydrží celý den, na to neexistuje úplně jednoduchá odpověď. Nicméně je tu několik indicií, díky kterým by se vám to mohlo podařit.

Co dělá parfém tak kvalitním, že dlouho vydrží?

Jde o to pochopit, jaký typ vůně máte v ruce. Pokud je vaší vůní toaletní voda, je pravděpodobné, že nebude mít stejnou aromatickou životnost jako parfémovaná voda. Ačkoli z tohoto pravidla existují určité výjimky, toaletní voda tradičně obsahuje menší koncentraci vonného oleje, čímž se zkracuje životnost její vůně.

Dalším aspektem, který je třeba zvážit, je složení vašeho parfému, tedy z čeho je vyroben. Parfémy fungují trochu jako pyramida skládající se z horních tónů, středních tónů a základních tónů.

Horní tóny jsou úvodní ingredience vůně, to, co ucítíte, když si parfém poprvé nastříkáte. Může to být cokoliv od pudrové růže až po jemné pivoňky. Střední tóny jsou vůní, kterou ucítíte po chvíli, až se složení parfému dostane do vaší pokožky.

Pro účely dlouhotrvajících parfémů nám však záleží na základních tónech, tedy ingrediencích, které drží vůni pohromadě a zaručí, že váš parfém bude vonět po celý den. Odborníci tedy doporučují hledat vůně, které obsahují výtažky, jako je dřevo, oud (vonná esence ze vzácného stromu Aquilara Malaccensis Lam známého pod názvem Agarwood), dále ambra nebo pižmo a nebojte se i sladších tónů z vanilky a pačuli.

Co dalšího ovlivňuje trvání vůně?

V neposlední řadě je důležité porozumět i dalším, zejména okolním faktorům. Parfém přirozeně reaguje na teplo, takže na léto odborníci doporučují zvolit vůně se základními tóny, které jsou více přizpůsobeny těmto podmínkám, jako je ambra a pižmo s nádechem květinového extraktu. Na zimu vybírejte zase vůně s dřevitými podtóny.

Když tedy při výběru parfému budete poctivě procházet složení jednotlivých značek, nemůžete udělat žádnou velkou chybu. Dále čtěte: Kurkuma má úžasný vliv na vlasy. Při správném používání vám pomůže s jejich vypadáváním a zatočí i s lupy.

Zdroj: Editorialist.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu