Vůně působí na naši psychiku a zdraví. Parfém připravený na míru umí svým způsobem i léčit

Krása 14. dubna 2021 | 13:20 — Marcela Plachá
Čich je nedoceněný fenomén. Vůně a pachy jsou v lidech i zvířatech hluboko zakódovány. Od narození poznávají mláďata svou matku pouze podle čichu, pachy hrají rozhodující roli při výběru partnera, ale také při běžných denních činnostech.
Další 3 fotografie v galerii
Každý voní jinak a jinou vůni potřebuje / Depositphotos

Každému voní něco jiného, přesto jsou některé kombinace propojené s naším nitrem i našimi kořeny. Zejména reagujeme na vůně, které znali již naši předci. Jedná se o přirozené pachy živočichů a vůně rostlin. V jejich kořenech, natích, plodech, listech, květech i dalších částech vznikají silice, které rostlinám pomáhají odhánět škůdce, nebo naopak lákají na jejich květy opylující hmyz.

Nejčastější vonnou složkou jsou terpeny. Je známo přes 50 000 terpenů, např. limonen, menthol či kafr. Pro své charakteristické vůně nacházejí uplatnění v parfumerii i v gastronomii, ale i v léčitelství.

Na Zemi dnes existuje kolem 500 druhů rostlin, z jejichž silic získáváme esenciální (éterické) oleje. Účinky těchto vůní jsou dané tím, že všechny složky působí společně jako celek, mají tzv. synergický efekt. Jsou tak mnohonásobně intenzivnější než jednotlivé složky odděleně.

Živočišné výměšky v parfémech

Pro výrobu parfémů se používají také takzvané tkáňové látky z těl živočichů. V současné době jsou spíše nahrazovány syntetickými napodobeninami. Nejznámější vonné látky živočišného původu jsou ambra (vzniká v trávicím ústrojí vorvaně), pižmo (sekret samce kabara pižmového – jakéhosi „asijského jelena“), cibet (výměšek pachových žláz poblíž řitního otvoru cibetky) a bobrovina (z váčku mezi pohlavním a řitním otvorem bobra).

Hlavními surovinami pro výrobu syntetických aromatických látek jsou především produkty ropného průmyslu a suroviny získávané při chemickém zpracování uhlí. První parfém s přidanými syntetickými vonnými látkami vznikl v roce 1889.

Parfém na míru umí léčit

Protože vůně působí na naši psychiku a zdraví, tak také parfémy mohou být aromaterapeutické. Zvlášť, pokud jsou přírodní a připravené tzv. „na míru“ podle individuálních potřeb. „Každý je jiný, ale lidé často preferují citrusové vůně,“ říká Jana Mrázová, která připravuje pro zájemce vůně přesně na míru. K výrobě osobitých parfémů používá čisté esenciální oleje. „Vůně si vybírá samotný klient, osobně mu ale i doporučím, jak je vhodně nakombinovat, přičemž obvykle kombinuji 3 až 4 vůně. Parfémy na míru doporučuji hlavně pro jejich léčivé účinky,“ uvádí. „Připadá mi nádherné, že si každý vybere to, co přímo pro sebe potřebuje,“ dodává. Jak nanášet parfém, aby dlouho voněl, píšeme zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu