Antioxidační potraviny, které vám pomohou vybudovat zdravý imunitní systém. V této době to potřebujeme dvojnásob

Ostatní 16. prosince 2021 | 07:09 — Mirka Malá
O antioxidačních potravinách se mluví hodně, málokdo jim ale věnuje pozornost. Přitom fakt, že zdravý imunitní systém spočívá v našich střevech, je dobře známý a vědou potvrzený. Stejně jako skutečnost, že některé potraviny, které se řadí mezi tzv. antioxidanty, dokáží předcházet i některým vážným chorobám.
Další 1 fotografie v galerii
Vypadají nenápadně, ale dokáží ochránit tělo / Pixabay

Takže pojďme začít odpovědí na otázku, co jsou to ty antioxidanty. Podle Národního centra pro doplňkové a integrované zdraví jsou antioxidanty uměle vyrobené nebo přírodní látky, které mohou zabránit nebo oddálit některé typy poškození buněk. Naše tělo má přirozeně nějaké antioxidanty, které bojují s volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou způsobovat nemoci, ale existuje mnoho druhů zeleniny, ovoce a dalších přírodních potravin, které mají významné zdroje antioxidantů.

Některé příklady antioxidantů zahrnují vitaminy C a E, selen, což je minerál, který může pomoci chránit před infekcí, a karotenoidy, organické pigmenty, které mohou pomoci snížit riziko onemocnění. Tak zkuste vzít alespoň některé z těchto potravin na milost a buďte zdravější.

Artyčoky

Artyčoky s nízkým obsahem kalorií a sodíku jsou plné vitaminu C, kyseliny listové a vlákniny. Pro začátečníky jsou k dispozici artyčoky z plechovky. Ti zdatnější mohou vařit z čerstvých artyčoků. Studie z roku 2020 zjistila, že extrakt z artyčoku má velmi vysokou schopnost, až 80 procent, pohlcovat volné radikály.

Fazole

Zatímco všechny fazole mají zdravotní přínosy, barevné fazole jako červené a černé dokáží ještě víc. Fazole jsou bohaté na flavonoidy, rostlinné látky, které působí jako přírodní barviva a dodávají mnoha druhům ovoce a zeleniny barvu. Fazole garbanzo, bílé, černé, červené a tmavě modré mají přirozeně nízký obsah tuku a neobsahují žádné nasycené tuky, trans-tuky ani cholesterol.

Ostružiny, borůvky, brusinky a maliny

Tato svatá trojice dělá zázraky. Čerstvé ostružiny jsou bohaté na vitamin C a vlákninu, prokazatelně snižují riziko některých typů rakoviny a srdečních onemocnění.

Borůvky jsou plné antioxidantů a obsahují jich více, než jich najdete ve 40 jiných druzích ovoce a zeleniny. Jsou nabité zdravou rostlinnou chemickou látkou zvanou antokyany, které jim dodávají ten nádherný modrý odstín a poskytují určitou ochranu před srdečními chorobami. Předběžný výzkum také ukazuje, že borůvky mohou mít pozitivní vliv na zlepšení nočního vidění a snížení hladiny glukózy v krvi. A navíc, mražené borůvky jsou stejně výživné jako čerstvé.

U brusinek lékaři léta propagují fakt, že brusinky zabraňují ulpívání škodlivých bakterií na stěnách močových cest a snižují tak možnost infekcí. Nyní vědci také poukazují na to, že brusinky jsou vysoce antioxidační potravinou. Malé červené bobule obsahují také další fytonutrienty důležité pro ochranu těla před srdečními chorobami, rakovinou a dalšími stavy, jako je ztráta paměti.

Maliny s vysokým obsahem polyfenolických sloučenin, což jsou rostlinné chemikálie, které působí jako silné antioxidanty a bojují proti kardiovaskulárním chorobám a rakovině, pomáhají bojovat proti zánětu a používají se ke snížení bolesti související s artritidou.

Tmavá čokoláda

V případě tmavé čokolády studie ukazují, že kakao extrahované z kakaovníku je bohaté na rostlinné chemikálie zvané flavanoly, které mohou pomoci chránit srdce. U přírodních kakaových polyfenolů bylo dokonce prokázáno, že mají protizánětlivé vlastnosti.

Špenát

Pokud jde o antioxidanty, špenát je jedním z nejlepších zdrojů luteinu a zeaxantinu, které mohou chránit oči před volnými radikály.

Sušené švestky

Sušené švestky jsou také uznávány pro své antioxidační vlastnosti a pomáhají zpomalit duševní a fyzické problémy související s věkem. Mají také vysoký obsah draslíku, vitaminu K a boru, který má ochranné vlastnosti pro kosti. Dále čtěte: Kozí mléko. Tato nečekaná ingredience vám výborně pomůže se suchou pokožkou.

Zdroj: Bhg.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu