Nejíte ryby a potřebujete omega-3? Jsou tu ještě další potraviny, které můžete do svého jídelníčku zařadit

Zdraví 30. ledna 2022 | 15:43 — Mirka Malá
Omega-3 mastné kyseliny jsou pro lidské tělo důležité, ale podle poslední studie zejména Češi nemají této látky potřebné množství. Omega-3 najdeme především v rybách, tedy těch mořských, kenže ty se u nás zas tolik nejí.
Další 1 fotografie v galerii
Omega-3 obsahují hlavně ryby. Ale výběr potravin je větší. / Depositphotos

Omega-3 známe jako esenciální mastnou kyselinu. Na rozdíl od malého množství vitaminů, které tělo dokáže vyrobit samo, omega-3 mastné kyseliny se v těle přirozeně nevytvářejí. Proto je musíme přijímat prostřednictvím jídla nebo potravinových doplňků.

Jak získat omega-3 z jídla

Ideální je jíst 2-3krát týdně ryby. Ale co dělat, když ryby nejíte? Nebojte, nejste rozhodně sami. Jsou tu naštěstí potraviny, které také obsahují omega-3 a s rybami nemají nic společného.

Mezi dobroty bohaté na omega-3 patří lněná semínka, chia semínka a vlašské ořechy. Takže si je klidně můžete večer chroupat u televize. Ale co dál, pokud vám nechutnají ryby a ani se nevyžíváte v pojídání semínek?

Další potraviny bohaté na omega-3

Máte samozřejmě ještě další možnosti, ale u některých potravin si budete muset dát práci s výběrem. Patří mezi ně totiž tzv. vejce z pastvy či maso a mléčné výrobky ze zvířat chovaných na trávě. Zjednodušeně řečeno byste museli přejít na bio produkty.

Pak je tu ale ještě zelenina, které rovněž jíme málo, takže když jí na svůj jídelníček zařadíte větší množství, jenom dobře. Bohaté na omega-3 jsou například špenát a růžičková kapusta.

A v neposlední řadě jsou tu ještě sojové boby, které obsahují omega-3 i omega-6. Abyste dostali do těla tu správnou dávku, potřebujete sníst asi 47 gramů pražených bobů. Dále čtěte: Pokud vás bolí klouby, dopřejte si avokádo a další dvě potraviny, které pomáhají snižovat riziko artritidy a potlačují zánět.

Zdroj: Woman and Home, Healthline.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu