Zpochybněná věrnost Karla IV. Podváděl svoje těhotné ženy?

Retro 26. května 2022 | 11:37 — Pavla Krejčí
Karel IV. byl bezesporu největším a nejvýznamnějším panovníkem naší historie. Ale stejně jako každý král měl své temnější stránky a tělesné potřeby, které uspokojoval. Různé zdroje jednoznačně vypráví o jeho záletech mimo manželskou postel.
Další 1 fotografie v galerii
Karel IV. je symbolem naší země / Depositphotos

Český král a římský císař neměl na ženy zrovna štěstí. Alespoň ve smyslu celoživotního manželství. Během svého života se totiž oženil hned čtyřikrát. S první manželkou Blankou sice prožil přes dvacet let života, ostatní manželky už takové štěstí neměly. Nakonec Eliška Pomořanská, mladinká manželka, ho o patnáct let přežila.

Přestože panovník, přezdívaný jako Otec vlasti, působil jako ideální a dobrý panovník, byl jiným člověkem, než za kterého ho lid považoval. Karel moc dobře věděl, jaké jsou jeho chyby. Nejspíše i on sám tušil, že je na něj pohlíženo jinak, než jak vnímal on sebe. Možná proto sepsal osobní životopis Vita Caroli, kde neváhal odhalit svoje slabiny a prohřešky. Dokonce se zde přiznal k nevěře.

Vlastimil Vondruška, který je autorem mnoha historických knih, o jeho hříšném mládí promluvil. Podle něj je pozitivní obraz Karla IV. vysoce medializovaný a ideologický. „Je známo, že ho papež napomínal, že se obléká jako floutek a dělá tak císařskému úřadu ostudu. Ví se také, že v mládí měl pletky s několika ženami. Jeden měšťan ho dokonce honil s tesákem v ruce po ulici.“

Italská milostná dobrodružství se neobešla bez výčitek

S první manželkou ho pojily svazky již od samotného dětství. Jeho otec, Jan Lucemburský, ho poslal do Francie ke dvoru krále Filipa, kde se mu mělo dostat výchovy a vzdělání. Jejich manželství bylo šťastné a díky společně prožitým letům ve Francii se dobře poznali. Přesto si budoucí panovník neodpustil malé uklouznutí.

Jedné z četných nevěr se měl dopustil v 17 letech, když pobýval v italském městě Lucca. Zatímco na něj doma čekala Blanka z Valois, po nocích se oddával milostným eskapádám. Určitý vliv na něj měl jeho otec Jan Lucemburský, který si rád užíval společnost žen. Budiž mu odpuštěno, na rozdíl od Karla byl v té době již vdovcem.

Pobyt v Itálii se však neobešel bez zpytování svědomí. Je zajímavé, že se Karel svými prohřešky trápil. Jeho svědomí mu nedalo natolik spát, že si přivolal podivný sen. V něm mu anděl ukázal, jak bude naloženo s hříšníky, kteří se dopustí nestřídmého sexuálního života. Jako varování Karel uviděl svého bratrance dauphina Quida z Vienne, jemuž za trest usekli penis. Varoval Karla, že pokud se s otcem budou nadále dopouštět stejných hříchů, bude s nimi naloženo stejně. Vyděšený Karel se svěřil otci, ten však na hloupý sen nedbal. O to víc byli překvapeni, když se doslechli, že Quido zemřel po zásahu šípem do intimních míst.

Po návratu do Čech se Karel pod hrozbou snu choval příkladně. Jak dlouho mu to vydrželo však není zřejmé.

Manželek v očekávání se nedotýkal

O tom, že měl Karel během svého života několik milenek, mluví mnoho zdrojů. Luboš Y. Koláček sepsal knihu Sex a erotika v dobách Karla IV., v níž vypráví o panovníkově sexuálním životě. To, že měl Karel milenky, nebylo vůbec neobvyklé. Dokonce je potvrzeno, že měl nemanželské dítě. „Přiznal se třeba ke svému levobočkovi ve Francii,“ říká Koláček.

Otázka erotiky a sexu byla ve středověku vůbec brána úplně jinak než dnes. „Aristokraté byli zvyklí dělat si, co chtěli. Brali si klidně i násilím ženy z lidu. A dámy na to byly často hrdé.“

Když byla manželka v očekávání, Karel se stáhl z intimního života a své potřeby naplňoval jinde. Někdy se natolik utrhl ze řetězu, že ho dokonce napomínal i samotný Jan Lucemburský. Jak se zdá, andělovo varování nebylo naplněno. Karel si užíval sexuálních hrátek po celý život.

Psali jsme také: Katastrofální svatební noci urozených: Novomanžel ve skříni i nevěsta, které zděšením povolily svěrače

Autorský článek, další zdroje: bulvarnihisorie.cz, Český rozhlas - Youtube

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu