Maliny, třešně, cibule, česnek a další obyčejné potraviny, které svými účinky strčí do kapsy drahé exotické superpotraviny

Zdraví 24. srpna 2022 | 08:06 — Zuzana Procházková
Zastáváte zdravý životní styl a pravidelně konzumujete všechny možné drahé, exotické superpotraviny jako například acai berry nebo chia semínka? Zkuste změnu. V Česku máme mnoho lokálních potravin, které svými přínosy pro zdraví strčí hravě všechny exotické superpotraviny do kapsy. O co se jedná?
Další 3 fotografie v galerii
Třešně podporují obranyschopnost a snižují projevy zánětů / Pixabay

Co je to vlastně superpotravina? Výživová specialistka Irena Černá vysvětluje, že se jedná o „kategorii potravin vysokým obsahem vitaminů, minerálů, antioxidantů, stopových prvků, esenciálních mastných kysel, bílkovin, vlákniny, koenzymů či zdravých tuků.“ Jedná se tedy o potravinu, která má i v malém množství velmi pozitivní vliv na lidský organismus.

Pochopitelně jak tomu bývá, i na superpotravinách se chtějí mnohé firmy přiživit, neboť vidí potenciál v dnešní době, kdy spousta lidí začíná klást velký důraz na zdravý životní styl a vyváženou stravu. Proto jsou lidé schopni dát nemalé peníze za exotickou superpotravinu někdy až se zázračnými účinky. Z toho důvodu se nejspíš také názory odborníků můžou rozcházet. Někteří si myslí, že se jedná o čistý marketingový tah, jiní zase exotické superpotraviny vřele doporučují.

V každém případě není nutné utrácet peníze za drahé, dovezené, exotické superpostaviny, neboť máme přímo pod nosem mnoho lokálních produktů, které je svými účinky hravě strčí do kapsy. Zde je dle výživové specialistky Ireny Černé sedm českých superpotravin.

1. Borůvky

Borůvky skvěle nahradí zahraniční superpotravinu zvanou acai berry. Borůvky chrání naše tělo před různými infekcemi a dále mají blahodárný vliv na oči, o čemž pojednává například tato zahraniční studie. Stejně tak dokáží korigovat hladinu cholesterolu i tuku v těle. 

2. Maliny

Maliny jsou zaprvé skvělým zdrojem vlákniny, který reguluje trávení a pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Poté maliny obsahují třísloviny, které na sebe vážou cizorodé látky a odvádí je z těla pryč.

3. Třešně

Třešně nejenže skvěle chutnají, ale také snižují projevy zánětů, mírní artritické potíže a také podporují kvalitní spánek. Navíc, šťáva z třešní skvěle bojuje proti svalové bolesti. Třešně mají také schopnost redukovat množství kyseliny močové v těle.

4. Meruňky

Meruňky obsahují karotenoidy, což jsou velmi ceněné přírodní antioxidanty. Navíc obsahují velké množství draslíku, vitamínů A a C.

5. Rebarbora

Rebarbora obsahuje velké množství vitamínu B5 (kyselina pantotenová), která podporuje kvalitu vlasů, pleti a nehtů.

6. Brusinky

Brusinky jsou známé pro své blahodárné účinky na močový systém. Bojují tak proti zánětům močových cest a také ledvin. Navíc obsahují velké množství vitamínu C.

7. Česnek a cibule

V cibuli i česneku, který je pěstován v České republice, se nachází látka zvaná quercetin, což je významný antioxidant, který má schopnost bojovat proti volným radikálům a slouží jako prevence proti nádorovým onemocněním. Dále cibule i česnek obsahují allicin, což je velmi ceněné přírodní antibiotikum. Dále čtěte: 

Autorský článek, další zdroj: Advances in Nutrition.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...