Dochované relikvie slavných: Mozek Rudolfa II., zakrvácená košile J. F. Kennedyho či obří kalhotky královny Viktorie

Retro 23. září 2022 | 18:38 — Pavla Krejčí
Nestává se často, že by byly zachovány předměty, či dokonce části těl slavných osobností dějin. Přesto nalezneme několik případů, kdy se jedná opravdu o unikátní relikvie. Dodnes se například zachovaly orgány Rudolfa II. či Ludvíka XVII. nebo ženské spodní prádlo.
Kalhotky královny Viktorie v pase měřily 127 cm / Wikimedia Commons / Getty Images / volný zdroj

Srdce Ludvíka XVII.

Ludvík XVII. byl synem Marie Antoinetty a Ludvíka XVI. Zemřel již jako dítě a jedinou částí jeho těla, která se dochovala, bylo srdce. Zbytek těla skončil v hromadném hrobu. Lékař, který měl na starost pitvu a sympatizoval s královskou rodinou, se rozhodl tajně srdce vyjmout a zachránit.

Chlapec nezažil zrovna přívětivé dětství. Musel se poprat se skutečností, že mu v 8 letech popravili rodiče. Dokonce byl nucen vypovídat proti své matce Marii Antoinettě. U soudu musel říci, že ho jeho matka sexuálně zneužívala. Následující dva roky byl vězněn v tvrdých podmínkách. Dozorci mu podávali alkohol, na kterém se stal brzy závislým. Zemřel v 10 letech na tuberkulózu. Jeho srdce je nyní pohřbené v bazilice Saint Denis v Paříži.

Svatební boty princezny Diany

Princezna Diana jednou prohlásila, že svatební den byl pro ni tím nejhorším dnem v životě. Ačkoliv se navenek zdálo, že pár hýří štěstím, Diana byla v hloubi duše nešťastná. Vyslechla telefonát Charlese s Camillou, proto věděla, že miluje jinou ženu.

Ve svatební den měla na sobě svatební střevíčky, které si už nikdy nechtěla obout. Připomínaly jí neštěstí, do kterého se vrhla nejen vlastní vinou, ale i z donucení ze strany rodiny a společnosti. Diana chtěla svatbu odpískat, a dokonce se svěřila sestrám. Ty ji však přesvědčily, že svatbu odvolávat nemá, jelikož na to bylo už pozdě a vypukl by velký skandál. Diana tak protrpěla obřad i následné líbánky, které se pro ni staly procházkou peklem.

Spodní prádlo královny Viktorie

Královna Viktorie patří k nejdéle vládnoucím panovnicím, ale zároveň k těm nejobjemnějším. Kalhotky, které se po ní zachovaly, měří v pase neuvěřitelných 127 cm. Vzhledem k tomu, že panovnice měřila pouhých 150 cm, je to opravdu zarážející číslo. V aukci byly vydraženy za 130 000 Kč.

Přestože spodní prádlo vyhlíží dost cudně, byla královna v intimním životě poměrně dost aktivní. Kdykoliv otěhotněla, těžce se smiřovala s tím, že se jí manžel po celý rok ani nedotkl. Jelikož byl přesvědčený, že sex slouží pouze k plození dětí, ulehával do jejich lože jen s tímto vědomím. Když jí lékař oznámil, že devátým dítětem musí skončit, jinak ohrozí své zdraví, byla skutečně znepokojena. Znamenalo to, že končí i její sexuální život.

Zbytky mozku císaře Rudolfa II.

Když císař Rudolf II. v roce 1612 naposledy vydechnul, následovala poměrně kontroverzní pitva. Jeho tělo bylo v podstatě před mnoha svědky znehodnoceno. Mezi přítomnými byl Václav Vychynský, který císaře nenáviděl. Vzal jeho srdce do dlaně a zmáčkl, až z něj vystříkla krev. Neméně uctivě se zachovali vévoda Jindřich Brunšvický, který prohlásil, že dokáže pitvat lépe než lékaři. A taky se to snažil názorně předvést. Rudolfům mozek byl vyjmut, a nakonec vložen v nádobě vedle jeho těla do rakve.

Zakrvácená košile prezidenta J. F. Kennedyho

Americký prezident USA J. F. Kennedy zahynul v roce 1962 při atentátu v Dallasu. Zemřel po zásahu dvěma kulkami, jedna ho zasáhla do zad a vylétla hrudníkem v oblasti těsně pod krkem, druhá roztříštila lebku a rozmetala mozkovou tkáň všude okolo. Nevyjímaje sedačky auta a oblečení jeho ženy Jackie Kennedyové. Po jeho smrti zůstala košile netknutá, a přestože je nyní stará 50 let, stále je v dobrém stavu. Zaschnuté stopy po krvi vypadají, jako by nebyly starší několik dní.

Kalhotky Evy Braunové

Když milenka Adolfa Hitlera Eva Braunová spáchala sebevraždu, našel její kalhotky jeden z amerických vojáků. Společně s dalšími věcmi si je vzal domů. Na veřejnost se dostaly až v roce 2016, kdy se vydražily v aukci za 88 000 Kč. Na kalhotkách jsou patrné Eviny iniciály, a i přes jejich stáří jsou v perfektním stavu. Psali jsme také: Název rumu inspirovaný skutečným pirátem? Kapitán Morgan opravdu existoval

Autorský článek, další zdroje: bulvarnihistorie.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu