Skutečně teplé mléko pomáhá lépe usnout, nebo jde jen o mýtus?

Ostatní DNES | 10:14 — Anna Novotná
Teplé mléko pomáhá při usínání už celá desetiletí, nebo dokonce i staletí. Každý si to určitě pamatuje ze svého dětství. Stačí vypít hrnek teplého mléka a spánek bude sladký. Ale skutečně to funguje?
Pití teplého mléka pro dobrý spánek má spíše psychologický efekt / Depositphotos

Obsahuje tedy teplé mléko nějaké látky, které nám napomáhají lépe usnout, nebo se jedná jen o psychickou záležitost? Odpověď na tuto otázku není vůbec jednostranná.

Mléko obsahuje aminokyseliny dobré pro spánek

Mléko skutečně obsahuje různé aminokyseliny, které mohou různými způsoby podporovat spánek. A pak je tu ještě ona psychologická složka spojená s pitím teplého mléka. Jsou děti a lidé, kteří se po vypití teplého mléka cítí ospale z toho důvodu, že jim připomíná osobu, která jim teplé mléko podávala, když byli dětmi, jak tvrdí psycholog Michael Breus.

Mléko především obsahuje tryptofan, což je esenciální aminokyselina podporující spánek. Jakmile tryptofan v mléce dostaneme do těla, je využit k vytvoření mozkové chemické látky serotonin, která se zase přemění na hormon napomáhající spánku melatonin. Teoreticky tedy může pití mléka bohatého na tryptofan způsobit ospalost, protože tělo jej přeměňuje na hormony, které zlepšují spánek. Ale ve skutečnosti by to vyžadovalo hodně tryptofanu, tedy skutečně litry mléka, aby se člověk cítil ospale.

Nedávný výzkum naznačuje, že jsou to ve skutečnosti jiné sloučeniny v mléce, které by mohly stát za ospalostí po vypití hrnku teplého mléka. Bylo prokázáno, že složka mléka známá jako kasein trypsin hydrolyzát (CTH) má takové účinky a pomáhá rychleji usnout.

Teplota mléka nehraje roli

Zajímavé je, že podle vědců nehraje teplota mléka vůbec žádnou roli. To z toho důvodu, že všechny složky mléka, které mají alespoň nějaký vliv na usínání, v něm zkrátka jsou, i když je mléko studené.

Proč se tedy před spaním pije mléko teplé? Zřejmě jde jen o další psychologický efekt a také fakt, že teplé mléko může pomoci zvýšit vnitřní tělesnou teplotu, což zase zvyšuje krevní oběh a pomáhá uvolnit tělo.

Pití teplého mléka pro lepší usínání je tedy spíše psychologickou záležitostí, i když mléko bezesporu obsahuje látky, které mohou s usínáním pomoci. Jenomže aby to skutečně fungovalo, museli bychom mléka vypít skutečně hodně, přičemž jeho teplota nehraje vůbec žádnou roli.

Zdroj: Live Science, UAMSHealth.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu