Nejvíce kontaminované ovoce a zelenina. Jak správně zlikvidovat škodlivé látky?

Zdraví 09. prosince 2017 | 09:43 — Monika Moorová
Ovoce a zelenina jsou velmi důležité pro zdraví našeho organismu. Mnoho lidí však podceňuje techniku jejich mytí, a mytí tak ztrácí na významu.
Další 3 fotografie v galerii
Ovoce i zeleninu je třeba důkladně zbavit chemických látek / Shutterstock

Krátké opláchnutí prostě nestačí. Pesticidy, které se využívají při zemědělské výrobě, mají na naše zdraví katastrofální vliv. Víte, jak správně mýt ovoce a zeleninu? A stačí obyčejná voda?

Nejvíce kontaminované ovoce a zelenina

Zejména následující ovoce a zelenina obsahuje velké množství pozůstatků různých pesticidů:

  • jablka
  • celer
  • broskve
  • dovážené nektarinky
  • okurky
  • cherry rajčata
  • špenát
  • brambory
  • jahody
  • hrozny

Nejméně kontaminované ovoce a zelenina

Mezi nejčistší ovoce a zeleninu s nejnižším procentem obsahu pesticidů patří:

  • avokádo
  • kukuřice
  • zelí
  • mražený hrášek
  • cibule
  • kiwi
  • žlutý meloun
  • květák
  • chřest
  • mango
  • ananas

Ovoce i zeleninu je však vždy nutné řádně umýt. Zkuste některých z níže uvedených způsobů:

Ocet a čistá voda

Veškerou zeleninu a ovoce myjte v roztoku z octa a čisté vody. Nechte je přibližně 15 až 20 minut v roztoku v poměru 10% octa k 90% vody. Je neuvěřitelné, jak je poté voda v misce špinavá. Následně opláchněte ovoce a zeleninu v čisté vodě.

Jedlá soda a citrónová šťáva

Smíchejte jednu lžíci citrónové šťávy, dvě lžíce jedlé sody a přibližně litr vody. Přísady pořádně rozmíchejte, dokud se soda pořádně nerozpustí. Ovoce ponořte do roztoku a nechte působit přibližně deset minut. Po vyjmutí ho opláchněte pod tekoucí vodou. Tento způsob se nehodí na ovoce s tenkou a pórovitou slupkou.

Jablečný ocet

Přidejte do vody sklenku octa a zeleninu či ovoce opět nechte namočené přibližně deset až patnáct minut. Potom důkladně opláchněte čistou vodou, aby se ocet smyl. Jablečný ocet zničí 98% bakterií a škodlivin. O všestranném využití jablečného octa jsme psali v našem jiném článku.

Grapefruitová šťáva

Budete potřebovat lžíci grapefruitové šťávy, jednu lžíci jedlé sody, jeden šálek bílého octa a vodu. Všechny přísady důkladně zamíchejte, ale dbejte na to, aby se nevytvořila pěna. Takto připravenou směs nastříkejte na ovoce a nechte působit alespoň pět minut. Potom přípravek z ovoce důkladně smyjte.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Tým českých vědců úspěšně otestoval novou metodu ošetření mateřského mléka, která odstraní nebezpečné bakterie, aniž by došlo ke ztrátě cenných bioaktivních látek

Rádi si posedíte večer na zahradě? Zasaďte si květiny,...

Nepropásněte bezovou sezonu. Léčivý poklad z přírody vám...

Letničky, které nepřestanou kvést: Tipy a inspirace na...

Rozhodujete se, jakého psa si pořídit? Přehled psích plemen...

Dopřejte dracéně nyní správnou péči, díky které celý...

Co s vařenými vejci po Velikonocích? Připravte z nich chutné...

Zavřít reklamu