Nejvíce kontaminované ovoce a zelenina. Jak správně zlikvidovat škodlivé látky?
Krátké opláchnutí prostě nestačí. Pesticidy, které se využívají při zemědělské výrobě, mají na naše zdraví katastrofální vliv. Víte, jak správně mýt ovoce a zeleninu? A stačí obyčejná voda?
Nejvíce kontaminované ovoce a zelenina
Zejména následující ovoce a zelenina obsahuje velké množství pozůstatků různých pesticidů:
- jablka
- celer
- broskve
- dovážené nektarinky
- okurky
- cherry rajčata
- špenát
- brambory
- jahody
- hrozny
Nejméně kontaminované ovoce a zelenina
Mezi nejčistší ovoce a zeleninu s nejnižším procentem obsahu pesticidů patří:
- avokádo
- kukuřice
- zelí
- mražený hrášek
- cibule
- kiwi
- žlutý meloun
- květák
- chřest
- mango
- ananas
Ovoce i zeleninu je však vždy nutné řádně umýt. Zkuste některých z níže uvedených způsobů:
Ocet a čistá voda
Veškerou zeleninu a ovoce myjte v roztoku z octa a čisté vody. Nechte je přibližně 15 až 20 minut v roztoku v poměru 10% octa k 90% vody. Je neuvěřitelné, jak je poté voda v misce špinavá. Následně opláchněte ovoce a zeleninu v čisté vodě.
Jedlá soda a citrónová šťáva
Smíchejte jednu lžíci citrónové šťávy, dvě lžíce jedlé sody a přibližně litr vody. Přísady pořádně rozmíchejte, dokud se soda pořádně nerozpustí. Ovoce ponořte do roztoku a nechte působit přibližně deset minut. Po vyjmutí ho opláchněte pod tekoucí vodou. Tento způsob se nehodí na ovoce s tenkou a pórovitou slupkou.
Jablečný ocet
Přidejte do vody sklenku octa a zeleninu či ovoce opět nechte namočené přibližně deset až patnáct minut. Potom důkladně opláchněte čistou vodou, aby se ocet smyl. Jablečný ocet zničí 98% bakterií a škodlivin. O všestranném využití jablečného octa jsme psali v našem jiném článku.
Grapefruitová šťáva
Budete potřebovat lžíci grapefruitové šťávy, jednu lžíci jedlé sody, jeden šálek bílého octa a vodu. Všechny přísady důkladně zamíchejte, ale dbejte na to, aby se nevytvořila pěna. Takto připravenou směs nastříkejte na ovoce a nechte působit alespoň pět minut. Potom přípravek z ovoce důkladně smyjte.