Trápí vás vysoký krevní tlak? Sáhněte po čokoládě

Zdraví 20. března 2018 | 16:26 — Monika Moorová
Vědci potvrdili, že hořká čokoláda příznivě ovlivňuje vysoký krevní tlak. Ve spolupráci s lékaři se shodli na tom, že zlepšuje rozpoznávací schopnosti u starých lidí, vylepšuje pohybové funkce u pacientů s onemocněním periferních cév a má blahodárný vliv na lidi se srdečně-cévními obtížemi.
Další 2 fotografie v galerii
Když čokoládu, tak jedině tu hořkou / Shutterstock

Za blahodárnými účinky hořké čokolády stojí bohatý výskyt flavonoidů v kakaových bobech a ve výrobcích z nich. Flavanoidy jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem k nim patří asi 60 látek, které mají většinou kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy, které regenerují a zpevňují. Čokoláda a kakao patří k nejvíce falšovaným potravinám. Více o tomto tématu v našem jiném článku.

Výzkum ukázal, že pozitivní účinky kakaa do značné míry souvisí s obsahem látky epikatechin, která se v kakau ve velkém množství nachází. Kromě kakaa ji obsahují v menší míře i v jablka, zelený čaj a červené víno.

Účinky epikatechinu se pozitivně prokázaly u dospělých potkanů. U zvířat ​​s vysokým krevním tlakem se výrazně snížil krevní tlak a zlepšila se funkce cévní stěny až na úroveň zdravých jedinců s normálním krevním tlakem.

Co obsahuje kvalitní čokoláda?

  • 30 g hořké čokolády obsahuje okolo 160 kcal
  • tuky tvoří 12 g
  • proteiny 2,2 g
  • sacharidy 13 g
  • vláknina 3g
  • vitaminy ze skupiny B
  • vitamín K
  • minerály a stopové prvky jako mangan, měď, železo, hořčík, fosfor
  • v menších množstvích je obsažen i vápník, draslík, zinek a selen

Odborníci zdůrazňují, že je mnohem zdravější konzumovat hořkou čokoládu, neboť mléko může snižovat vstřebávání epikatechinu a mléčná čokoláda s nízkým obsahem kakaa proto nemá na organismus pozitivní účinky.

Pokud se tedy rozhodnete zpříjemnit si den čokoládou, sáhněte vždy raději po hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa, nízkým obsahem cukru a bez mléka.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Tým českých vědců úspěšně otestoval novou metodu ošetření mateřského mléka, která odstraní nebezpečné bakterie, aniž by došlo ke ztrátě cenných bioaktivních látek

Rádi si posedíte večer na zahradě? Zasaďte si květiny,...

Nepropásněte bezovou sezonu. Léčivý poklad z přírody vám...

Letničky, které nepřestanou kvést: Tipy a inspirace na...

Rozhodujete se, jakého psa si pořídit? Přehled psích plemen...

Dopřejte dracéně nyní správnou péči, díky které celý...

Co s vařenými vejci po Velikonocích? Připravte z nich chutné...

Zavřít reklamu