Metod, jak dítě odnačit zvyku na dudlík, je několik. Jednu si ale maminky obzvlášť pochvalují

Děti 13. října 2020 | 11:04 — Helena Malá
Hodně rodičů se snaží miminko naučit na dudlík, aby bylo více v klidu. Jenže po čase obvykle řeší nový problém, a to, jak své dítě zvyku cumlat dudlík zase odnaučit. Metod je několik a na každého zabírá něco jiného. Poradíme, jak to zvládnout co možná nejlépe.
Další 3 fotografie v galerii
Přesvědčit dítě, ať se vzdá dudlíku, bývá obvykle velmi složité / Pixabay

Jak dlouho nechat dítěti dudlík? Názory na to se různí, ale podle odborníků by to mělo být zhruba do dvou let. Pak totiž hrozí deformace zoubků a pokud dítko má dudlík i ve čtyřech letech, mohou se mu zkřivit nejen první zoubky, ale i ty druhé, což je samozřejmě ještě horší.

Odnaučit dítě na dudlík ale bývá poměrně složité a často se to neobejde bez pláče. Pokud se ale jednou rozhodnete dítě tohoto zvyku zbavit, je třeba se obrnit trpělivostí a hlavně vytrvat. Metod, které můžete vyzkoušet, je hned několik.

Postupné odvykání nebo čistý řez

Podle psychologů je v prvé řadě nejdůležitější správně načasovat dobu, kdy s odvykáním na dudlík začnete. Mělo by to nastat tehdy, když je dítě v pohodě a neřeší žádnou novou situaci, například nástup do jeslí nebo školky, novou paní na hlídání, stěhování do nového domova a podobně. Všechny podobné nové skutečnosti mohou dítě stresovat a když mu pak vezmete jistotu v podobě dudlíku, často to hůře nese.

Pak se budete muset rozhodnout, zda začnete s odvykáním na dudlík postupně, nebo zvolíte metodu čistého řezu. Někteří rodiče zkrátka jednoho dne už dudlík dítěti nedají. Možná vás čeká pár probdělých nocí, ale dítě si na to nakonec zvykne. Jiní rodiče volí mírnější formu, kdy dudlík dítěti vezmou nejprve během dne s tím, že mu jej dají jen na spaní (odpolední i večerní). A po pár týdnech udělají kroky k tomu, aby dítě nevyžadovalo dudlík už ani před spaním.

Někdy to stačí jen vysvětlit

Některým maminkám se osvědčilo, když byly ke svým drobečkům upřímné a jednoduše si s dítkem promluvily. Vysvětlily mu, že už je velké, že to nemá dobrý vliv na jeho zoubky a že je čas se s dudlíkem rozloučit. Jenže takto uvědomělých dětí je opravdu málo.

Milosrdná lež

Na hodně dětí zabírá také metoda milosrdné lži. Pro dítě je dudlík velmi důležitou součástí života a nechtějí se ho jen tak vzdát. Mají k němu silnou citovou vazbu. Zkuste proto vymyslet nějaký příběh, třeba že dudlík odnesla dudlíková víla, nebo že dudlík odletěl k malému miminku, které jej potřebuje víc. Blíží se také doba, kdy děti navštíví Mikuláš s čertem. Pokud i k vám mikulášská družina zavítá, můžete se s ní dopředu domluvit a dudlík odevzdat třeba čertovi.

Stříhací finta

Asi nejvíce se ale maminkám v praxi osvědčila jiná metoda, a to stříhání silikonové části dudlíku. Konkrétní postup se opět mění. Někdo ustřihne savičku hned celou a dítěti pak podá jen plastový kroužek s tím, že jiný dudlík už není k mání. Nebo plastovou část krátíte postupně. Dítě pak dudlík, který nejde sát, už ani nechce. Odborníci postupné krácení silikonové části sice moc rádi nevidí. Poukazují na to, že se může stát, že malou část silikonu dítě v nestřežené chvilce třeba ukousne a spolkne. Ale co naplat, maminky na metodu nedají dopustit. Pochvalují si nejen to, že funguje rychle, ale také to, že se to obvykle obejde i bez slz. O tom, kdy začít dítě učit chodit na nočník, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu