Použití léčivých obkladů patří mezi prastaré léčebné metody. Pomůžou také zbavit se kašle

Zdraví 17. listopadu 2020 | 14:24 — Klára Sanders
Použití léčivých obkladů patří mezi prastaré léčebné metody. V současné době se mnoho lidí vrací k přírodně léčebným metodám a k léčbě různých neduhů využívají právě rozličné obklady a zábaly.
Další 4 fotografie v galerii
Ulevte si od kašle pomocí léčebných obkladů / Pixabay

Na podzim a v zimě umí kašel pěkně potrápit. Zatočte s ním pomocí obkladů. Výroba obkladu proti kašli a zahlenění je velmi snadná a budete potřebovat jen pár surovin, které obvykle máte doma - cibuli, česnek, olej či tvaroh. Po ruce musíte mít také starší bavlněnou plenu, žínku, kapesník nebo plátno a ručník na převázání.

Zábaly a obklady pomáhají tak, že vytahují z těla škodliviny a absorbují je do sebe. Z toho důvodu je doba působení docela krátká – od jedné do tří hodin. Pokud byste nechali obklad působit déle, poskytl by vám medvědí službu, protože by se nežádoucí látky opět vstřebaly zpátky do těla. 

Obklad z cibule a česneku

Na tento obklad si připravte:

  • 1 malou cibuli,
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Cibuli nakrájejte na větší kousky, dejte ji do skleněné zapékací misky a pečte při 180 stupních Celsia v troubě, dokud nezesklovatí – přibližně 20 minut. Poté přidejte rozetřený nebo nastrouhaný česnek a olej. Nechte lehce vychladnout a můžete, ale nemusíte přecedit. Teplý olej naneste na hrudník, překryjte teplou mokrou žínkou a zabalte suchým ručníkem nebo plátnem. Nechte působit 2 hodiny a sundejte. 

Bramborový obklad

  • Bramborový obklad je ideální na vlhký kašel. Pro jeho výrobu si nachystejte:
  • 1 až 3 syrové brambory (dle velikosti hrudníku),
  • list bílého zelí nebo pár tablet řasy chlorelly,
  • zázvor sušený nebo čerstvý 
  • trochu mouky

Brambory nastrouhejte najemno, přidejte natrhané syrové zelí nebo nadrcenou chlorellu, špetku sušeného zázvoru (nebo trochu čerstvého) a doplňte moukou tak, aby vznikla hustá kaše. Kaši naneste na hrudník, obvažte bavlněnou plenou a ručníkem. Nechte působit 2 až 3 hodiny, ne déle. Můžete opakovat vícekrát za den, vždy však s novou várkou.

Tvarohový obklad

Tento obklad se hodí na suchý a dráždivý kašel, podporuje vykašlávání. K jeho výrobě budete potřebovat 1 tvaroh (250 g), 3 stroužky česneku a trošku sádla.

Tvaroh dejte na pánvičku a zahřejte na tělesnou teplotu, přidejte rozetřený nebo nastrouhaný česnek a zabalte do bavlněného šátku či pleny. Hrudník potřete sádlem a naneste obklad. Aby držel, raději ho ještě převažte ručníkem. Nechte působit 1 hodinu. Můžete opakovat několikrát denně, ale připravte si vždy obklad nový.

Olejový zábal

Pokud trpíte suchým kašlem, je výborný použít olejový zábal. Stačí jedna jediná ingredience, a to rostlinný olej.

Olej zahřejte na teplotu těla a namočte do něj starou plenu. Tu přiložte na hrudník, případně i na záda, obvažte další plenou a překryjte ručníkem. Nechte působit půl hodiny až hodinu. Psali jsme také: Zahřejí a navíc léčí. Jak správně připravit bylinkové čaje a s čím vám mohou pomoci

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu