Nechce vaš dítě jíst ovoce či zeleninu? Zkuste těchto pár fíglů, kterými na takové nejedlíky lze vyzrát

Děti 10. března 2021 | 10:00 — Klára Sanders
V dnešní době jí mnoho dětí málo ovoce a zeleniny. Dokonce jsou i děti, které nechtějí jíst ovoce a zeleninu vůbec. I na takové nejedlíky lze vyzrát. Zkuste těchto pár fíglů, kterými do dětí dostanete aspoň pár vitaminů.
Další 3 fotografie v galerii
Každodenní příděl ovoce a zeleniny je důležitý po celý život / Pixabay

Každodenní příděl ovoce a zeleniny je důležitý po celý život a s jeho zařazením do jídelníčku by se mělo začít již po ukončení kojení. Přesto není výjimkou dítě, které ovoce a zeleninu odmítá. Poslední průzkumy dokonce ukazují, že až 80 % dětské populace jí málo zeleniny.

Nejenom dětem, ale i dospělým nejčastěji chybí vitamin C, vitaminy ze skupiny B a D, a občas také vitamin A a E. U dětí tak může vzniknout hypovitaminóza, která se projevuje únavou, svalovou bolestí, poruchami spánku, nechutenstvím, průjmy a změnou stavu kůže.

Děti od jednoho do dvou let by měly denně sníst sto gramů zeleniny či ovoce rozdělené do dvou až tří dávek.

Chce to hlavně trpělivost

To, že dítě neustále odmítá jíst čerstvou zeleninu či ovoce, neznamená, že tomu tak bude celý život. Během něj se totiž naše chutě mění. Nicméně rodiče by své úsilí neměli vzdávat a zeleninu trpělivě nabízet. Dítě potřebuje novou potravinu okusit i vícekrát.

Společné vaření dokáže zázraky

Zájem dítěte o zeleninu stoupne, když vám bude pomáhat při nákupu a kuchyňské přípravě. Nechávejte běžně na kuchyňské lince ovoce i zeleninu, aby je mohlo mít dítě kdykoliv po ruce. Dělejte dítěti ovocné smoothies, které nechávejte v ledničce na místě, které je pro děti nejdosažitelnější. Použít můžete i džusy, ale kupujte jenom ty kvalitní, bez přidaného cukru. A i ty řeďte vodou.

Vykrajujte a hrajte si

Zkuste dítěti ovocnou svačinku naaranžovat do nějakého zajímavého tvaru. Udělat třeba banánové špízy nebo palmy. Vezměte si na pomoc také vykrajovátka na cukroví a na talíř dítěti naložte paprikové domečky, okurkové sněhuláky nebo jablečná srdíčka.

Zkuste zeleninu a ovoce maskovat

Zeleninu můžete klidně nastrouhat do jídel, ve kterých by to dítě nečekalo. Dejte do masových karbanátků nebo těstovin třeba trochu petržele nebo mrkve. Pokud má dítě rádo pizzu, přidejte mu tam třeba kousek papriky a místo kečupu použijte drcená rajčata jako základ.

Zeleninu můžete zabalit i do omelety, namixujte salát, uvařte zeleninovou polévku. Miluje vaše dítě hranolky? Tak mu je udělejte, ale z celeru nebo petržele. Stačí je jen lehce zakápnout olivovým olejem a upéct v troubě. Rozhodně je nesmažte! A místo kečupu nebo majonézy udělejte zeleninový dip.

Hlad je nejlepší kuchař

Syrovou zeleninu i ovoce je dobré nabídnout před jídlem, kdy je dítě hladové. Pokud svačinku odmítne, nic jiného mu do oběda nedávejte a pak mu část zeleniny zase dejte k obědu. A nebojte se. Dítě určitě hlady neumře.  

Něco za něco

Jestli má vaše dítě chuť na čokoládu nebo jinou sladkost, dejte mu podmínku, že ji dostane, pokud sní kousek ovoce či zeleniny. Dost možná, že samo zjistí, že banán nebo hrozen chutná skvěle a nakonec si třeba na čokoládu ani nevzpomene.

Doplňky stravy

Samozřejmě, že pokud dítě stále odmítá přírodní vitaminy z ovoce či zeleniny, můžete sáhnout po doplňcích stravy. V tomto případě ale striktně dodržujte předepsané dávkování, aby nedošlo k hypervitaminóze. Přebytek vitaminu C si tělo snadno vyloučí, ale pozor na vitaminy rozpustné v tucích, jako jsou D, E a K.

Předávkování vitaminem D způsobuje odvápnění kostí, E způsobuje žaludeční obtíže a průjmy. Vitamin A se ukládá v játrech a způsobuje až otravu. Vitamin C můžete doplnit i přírodními produkty, jako například acerolou a rakytníkem či řasami, jako je třeba spirulina, která na sebe dokáže vázat právě vitamin C, ale i B, a také minerály selen, jód, hořčík, zinek a železo. Psali jsme také: Podpořte dětskou imunitu. Připravte doma zdravé zázvorové bonbony

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu