Proč se tvoří nevzhledné kruhy pod očima a jak se jich zbavit

Krása 09. června 2021 | 10:44 — Marcela Plachá
Kruhy pod očima rozhodně nejsou jen kosmetický problém, ale poukazují na nějakou zátěž organismu. Poradíme, jak s nimi zatočit.
Další 3 fotografie v galerii
S osvědčenými tipy našich babiček budete mít dokonalou pleť / Depositphotos

Tmavé kruhy pod očima u mužů a žen se nejčastěji objeví po chronické deprivaci spánku, kdy se obličejové svaly očních víček správně neuvolňují, je narušen krevní oběh a lymfa stagnuje, přičemž při krátké spánkové deprivaci se tvoří otok, pak modré kruhy a při delším nevyspání tmavé kruhy a záhyby.

Často se kruhy pod očima tvoří také při dlouhodobém vysedávání před monitorem, kdy opět dochází k nízké cirkulaci krve a lymfy. Jednoznačně se na kruzích pod očima podílí kouření (také vodní dýmka) a alkohol a všeobecně nezdravý životní styl.

„Pokud má jedinec tmavé kruhy pod očima dlouhodobě, určitě by měl navštívit lékaře, protože to může poukazovat na nemoci cév, srdce, ale často také na oslabení ledvin a močových cest či alergie,“ zdůrazňuje lékařka Silvie Holá z olomoucké Kliniky pro oční potíže.

Východní pohled

Podle tradiční čínské medicíny (TČM) ukazují tmavé kruhy pod očima na ledviny. „Nejčastěji trápí váčky pod očima osoby s poruchami ledvin a vylučovacího systému. Jsou tvořeny hromaděním tekutin a hlenu. Takoví lidé bývají celkově unavení a leniví,“ říká odborník na TČM Josef Jonáš.

Proto terapeuti TČM doporučují očistu jater a ledvin pomocí čajů či tinktur z ostropestřece, zlatobýlu, lichořeřišnice nebo houby reishi. Při detoxikaci je dobré zaměřit se i na střevní mikrobiom a podpořit ho kysaným zelím či kvašenými produkty.

Tmavé kruhy pod očima u dětí poukazují na:

  • anémii z nedostatku železa
  • infekční chorobu
  • přítomnost červů či kvasinek
  • otřes mozku nebo mozkové trauma po nehodě

Jak mít krásné oči

V některých případech stačí dobře se vyspat, přestat kouřit, nepít alkohol před spaním. Vynikající výsledky má popíjení bylinkových čajů na posílení ledvin, jater a žlučníku. Krásné oči a pleť mají dobře vyspaní jedinci – kvalitní spánek je pro zdraví i krásu zásadní.

V lidové tradici se kruhy pod očima lokálně řeší přiložením vlažných pytlíků od zeleného čaje, aplikací masek z okurky, přikládáním plátků brambor i kefíru, ošetřením mandlovým olejem nebo růžovou vodou apod. Další tipy pro krásný obličej najdete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu