Podpořte v létě hubnutí a snižte koncentraci cholesterolu díky čočce

Zdraví 17. července 2021 | 11:08 — Marcela Plachá
V horkém počasí dietologové nedoporučují nacpávat se hutnými pokrmy včetně masa. Ideální náhradou těžkých masitých jídel jsou v létě nejen saláty, ale také luštěniny, zejména červená čočka.
Další 3 fotografie v galerii
Pestrý svět luštěninových dobrot vás překvapí / Depositphotos

Vzhledem k bohatému vitaminovému a minerálnímu složení je čočka velmi důležitou součástí jídelníčku. Podle výzkumů pomáhá při kardiovaskulárních patologiích, cukrovce, hypertenzi, onemocněních štítné žlázy. Podporuje hubnutí a snižuje koncentraci cholesterolu. Slouží jako prevence rozvoje aterosklerózy, maligních novotvarů.

Pro detox i hubnutí

Používá se při odstraňování chronické únavy, doplňování energetických deficitů v těle, zlepšování stavu pokožky a posilování vlasů. Má nízký glykemický index, proto se úspěšně využívá při redukčních dietách. Odborníci na výživu tvrdí, že čočka podporuje aktivaci trávicích procesů, umožňuje odstraňovat usazeniny a toxiny, což má příznivý vliv na hubnutí. Nejen, že porce čočky denně umožní rychle se zbavit nadváhy, ale také výrazně zlepší celkové zdraví, harmonizuje trávení a naplní tělo energií.

Pro ženy

Ukazuje se, že čočka je užitečná pro ženy, protože zmírňuje PMS, bolestivou menstruaci a dokonce zabraňuje riziku vzniku mimoděložního těhotenství, předchází rakovině vaječníků a dělohy, reguluje hormonální hladiny.

Díky obsahu kyseliny listové je prospěšná během těhotenství, protože má příznivý účinek na stav vyvíjejícího se dítěte. Také upravuje krvetvorbu a snižuje riziko vzniku anémie u nastávající matky, zmírňuje záchvaty toxikózy.

Pěstují se různé druhy čočky:

  • Hnědá je nejběžnější odrůda používaná do polévek, je třeba ji dopředu namáčet a důsledně uvařit.
  • Červená je jemnější, není třeba ji namáčet a vaří se jen krátce. Silně posiluje imunitu. Je dobře stravitelná a nenadýmá.
  • Žlutá se používá především v indické kuchyni. Má jemnou chuť a moučnou strukturu a je zdrojem vyššího podílu vlákniny. Nemusí se namáčet, je rychle hotová.
  • Černá je považována za nejchutnější odrůdu. Stačí ji krátce namočit. Je zajímavá chuťově i vizuálně, proto se doporučuje nerozvařit ji, ale zachovat její strukturu.
  • Zelená čočka je ceněná pro vysokou koncentraci aminokyselin. Většinou se přidává do salátů. Významně snižuje hladinu cukru v krvi.

Recept na čočkovou kaši

Uvařte červenou čočku (cca 15 minut). Nastrouhejte jednu mrkev, osmahněte na oleji, přidejte několik nakrájených rajčat, zalijte uvařenou čočkou, přidejte kousek prolisovaného česneku a dochuťte bylinkovým kořením.

Čočka a quinoa v letním salátu

Quinou promyjte teplou vodou, vařte pod poklicí asi 10 minut. V druhém hrnci uvařte zhruba půl hodiny černou čočku, kterou jste předtím alespoň dvě hodiny namáčeli. V samostatné míse společně rozšlehejte vinný ocet a dijonskou hořčici. Nalijte olej, přidejte česnekový prášek, citronovou kůru se solí a pepřem. Dochuťte čerstvými listy koriandru. Přimíchejte quinou a čočku, ozdobte čerstvou mladou cibulkou a naklíčenou čočkou (klíčky mají příznivý účinek na srdce, játra, pomáhají zlepšovat stav dýchacích cest, krevních cév a pohybového aparátu). Luštěniny jsou velmi ceněné i pro zdravou vlákninu. O její prospěšnosti jsme psali zde.

Zdroje: zdravstvyite.ruwww.jimejinak.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu