Mezi matkou a dcerou aneb Jak připravit dceru na první menstruaci

Děti 22. září 2021 | 09:56 — Kateřina Kofroňová
Blíží se věk, kdy bude z vaší holčičky brzy žena, alespoň tedy po tělesné stránce, a vy jste na rozpacích, jak svou dceru na první měsíčky připravit. Buďte si ale jistá, že vaše dcera již nějaké informace má a vy byste tu měla být pro ni, abyste jí vše objasnila a případné dezinformace uvedla na pravou míru. Ideálně ještě před tím, než den "D" nastane.
Další 3 fotografie v galerii
Menstruace není tabu a dcera na ni potřebuje být připravená / Depositphotos

Menstruace je přirozený proces čištění těla, který zhruba od dvanácti až patnácti let zažívá každá zdravá žena až do období menopauzy. Kolem jedenáctého věku je tedy nejlepší doba, kdy pomalu začít dívku seznamovat s faktem, že i ona sama ji jednou dostane a že vy jste tu proto, abyste zodpověděla všechny dotazy týkající se tohoto pravidelného cyklu.

Je jasné, že jak vy, tak vaše dcera cítíte určité rozpaky jen při pomyšlení nad touto debatou. Klidně hned zpočátku přiznejte dceři, že i vy sama se necítíte příjemně, že nevíte jak začít a že budete ráda, když se třeba sama zeptá, co ji zajímá, než aby poslouchala vaši přednášku. Zdůrazněte ovšem, že menstruace není tabu, že je přirozenou součástí života každé ženy a že i vy jste ji jednou dostala poprvé. Vaší dceři se blíží menstruace, už je z ní velká dívka, tak ji přizvěte k debatě a berte ji v tu chvíli jako sobě rovnou.

Připravte na ni dceru dopředu

V jedenácti letech a později už dívka ví, že něco jako menstruace, sex a oplodnění existuje. Teď je ale potřeba tyto obecné informace konkretizovat a vysvětlit jí, jak menstruace funguje, jak ji dívka pozná a jak k ní přistupovat po stránce tělesné hygieny, ale i dalších aktivit, které menstruační cyklus ovlivňuje.

Až ten den přijde

Informujte dceru o tom, že první menstruaci může dostat kdykoliv a kdekoliv. Že může být zrovna u kamarádky, v obchodě, na tělocviku, ve škole nebo na kole. Poraďte jí, co má v tom případě dělat, na koho se obrátit s prosbou o pomoc a pro jistotu jí do školní aktovky schovejte na tajné místo, o kterém budete vědět jen vy a ona, jednu vložku.

Nakupte vše potřebné

Vydejte se třeba na společný nákup a nechte dceru, ať sama vybere, co ji zajímá. Vložky s křidélky nebo bez, tlusté, intimky, tampony, zkrátka vše, co dcera potřebuje poznat. Jedná se o jeden poznávací nákup, tak dceru nechte, i když vybere ty nejdražší. Doma potom můžete společně zábavnou formou zkoušet, kolik nasají tekutiny, jak vypadají, když se rozstřihnou a podobně. Pokud však chce dcera vše objevit samostatně, respektujte to, ale buďte na blízku.

Nezapomeňte dceru informovat, kam se poté tyto hygienické pomůcky vyhazují, zmiňte interval jejich výměny, následnou intimní hygienu a můžete naťuknout i návštěvu gynekologa a sexuální život. Ujistěte dceru, že když ji bude bolet při menstruaci hlava nebo bude cítit nevolnost, omluvíte ji nejen na tělesné výchově.

Projděte i internet

Sedněte si s dcerou také k počítači a ukažte jí, že se dají používat rovněž menstruační kalíšky a menstruační kalhotky, které nezatěžují tolik životní prostředí a jejich použití je rovněž přípustné i pro mladé dívky. Ovšem záleží na stavu a tvaru panenské blány. Dívky často vnímají své tělo jako tabu, jelikož je k prozkoumávání svého těla nikdo nevede. Ovšem při první menstruaci by již dívka měla vědět, jak to "tam dole" u ní vypadá, aby věděla, jaké hygienické pomůcky může používat. Ujistěte ji, že prohlédnout se zrcátkem není nic nenormálního. Ba naopak potřebného.

Kupte dceři knihu

Můžete také dceři koupit knihu, ve které se dozví všechny informace, pokud se s vámi o menstruaci stydí mluvit. Můžete ji vybrat třeba spolu v knihkupectví, nebo ji nechte, ať si ji sama vybere na internetu, pokud se stydí takovou knihu vybírat před lidmi. Můžete ji také klidně koupit s předstihem a nechat ji ležet jen tak na stole.

Nevykládejte to ostatním

A poslední rada zní: Až ten den přijde, nechte si to pro sebe. Pokud by vaše dcera nedejbože slyšela, jak o tom vykládáte kamarádce nebo své matce, okamžitě by ve vás mohla ztratit důvěru. Probírat tak důležitou změnu v jejím životě za jejími zády se zkrátka nedělá. Nechte ji, ať to řekne sama, pokud bude chtít. Také jsme psali: Nebojte se vyzkoušet menstruační kalíšek. Je pohodlný, hygienický a práce s ním je jednoduchá.

Zdroj: parents.com, kidshealth.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu