Pleť může mít bez kožních potíží víceméně každý. Báječně fungují některé bylinné čaje

Krása 09. července 2021 | 16:55 — Marcela Plachá
Obličej je naší vizitkou. Mnohdy o nás poví mnohem více, než bychom si přáli. Pro krásnou pleť ale nestačí jen kvalitní geny a kosmetika. Je třeba myslet také na výživu pokožky, kterou zajistí zejména bylinky.
Další 3 fotografie v galerii
Pleť je třeba si hýčkat / Depositphotos

I když jste možná po předcích zdědili sklony k problematické pleti, není třeba si zoufat. Pleť může mít jemnou a bez kožních potíží víceméně každý. Obvykle stačí změna životosprávy, více relaxace a vhodné bylinné čaje. Konkrétní doporučení vám dá zkušený terapeut, ale pro svou pleť zvládnete mnoho udělat i sami.

Nejlepší byliny pro pleť

Královnou v péči o pokožku je levandule. Působí jako antiseptikum, analgetikum a deodorant ve sprchových gelech, mýdlech a pleťových vodách. Antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti levandule jsou ideální pro léčbu akné, vysušené pokožky, plísňových infekcí, jizev, popálenin a ekzémů.

Při kožních problémech, jako jsou popáleniny, kopřivka, herpes, zánětlivá onemocnění kůže nebo lupenka, se vždy používalo aloe vera. Je bohaté na vápník, draslík, vitamin C, vitamin E a zinek. Má vynikající využití v recepturách pleťových masek, mýdel, koupelových gelů, šamponů, kondicionérů, zubních past, pleťových a opalovacích krémů, dětské i pánské kosmetiky. Lokální aplikace aloe zabraňuje stárnutí pleti a tvorbě vrásek. Aloe je velmi populární náhradou hydratačních krémů pro suchou pleť.

Úžasně působí také měsíček lékařský, protože má protizánětlivé, antivirové a antibakteriální vlastnosti a vysoký obsah antioxidantů flavonoidů, které chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů. Aplikace měsíčkového krému léčí akné, záněty a infekce pokožky, hojí popáleniny, puchýře po opaření, modřiny, řezné rány, ekzémy a hemoroidy.

Zázračná kurkuma

Také kurkuma se v souvislosti se zdravím a krásou skloňuje čím dál častěji. Působí protizánětlivě, nedá šanci virům ani bakteriím a také plísně ji rozhodně nemají rády. Představuje jeden z nejsilnějších antioxidantů, a tak není divu, že se stala předmětem zkoumání mnoha slovutných vědeckých pracovišť. Také naší pokožce prospívá. Však je oblíbenou ingrediencí pleťových masek. Nicméně můžete ji pokožce dodat i zevnitř. Stačí spařit lžičku kurkumy šálkem vody a máte přímo zázračný nápoj.

Vysušující čaj

Vhodný pro mastnou pleť s velkými póry, povzbuzuje látkovou výměnu, ochlazuje, odvádí vlhkost. 50 g slzovky (jobových slz) nebo 50 g čínského ječmene a 10 g radix scutellariae (šišák bajkalský kořen) namočte na půl hodiny do litru studené vody a následně půl hodiny vařte. Čaj pijte vždy před jídlem.

Hojivý pampeliškový čaj

Dezinfikuje a čistí. 30 g čerstvých pampeliškových natí i s kořeny omyjte, nakrájejte na kousky a spařte 300 ml vroucí vody. Nechejte v této vroucí vodě 10 minut louhovat a pak teplý vypijte. Kůru opakujte 3x denně (pokud se dostaví průjem, dejte si den přestávku). Nálev z pampelišek můžete užívat i zevně. Na vysušenou pleť pak aplikujte sezamový nebo mandlový olej.

Ranní pleťový drink

Pro mladistvou pleť se sklonem k akné. Každé ráno nalačno pijte teplou vodu, ve které rozpustíte 1/2 g prášku z kořene rebarbory nebo 1 čajovou lžičku rebarborového kořene (rebarbora může být projímavá, proto naslouchejte svému tělu a případně užívejte menší dávku rebarbory).

Kůže je obrazem vaší duše

Toto tvrzení je důkazem toho, že psychický stav jedince má na průběh podobného onemocnění obrovský vliv. Pokud tedy máte psychické problémy, nebojte se navštívit psychosomatického dermatologa či psychologa. Léčba psychoterapií má prokazatelné účinky na zmírnění akné, atopických obtíží a ekzémů. Jak pečovat o pleť jsme psali také zde.

Zdroj: bylinkydnes.cz, www.bety.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu