Správné odličování, krém s faktorem a další kroky v péči o pleť, které pomohou předcházet rychlejšímu stárnutí, dehydrataci i akné

Krása 26. března 2022 | 07:51 — Zuzana Procházková
Jaro je ideálním časem na to, abyste si zkontrolovali, jaká je vaše každodenní rutina v rámci péče o pleť. Je vhodné přehodnotit, zda některé návyky náhodou vaší pleti neškodí, a naopak zařadit nové, které podpoří její kvalitu. V tomto článku se proto dozvíte, jaké kroky považují přední dermatologové za stěžejní v rámci péče o pleť.
Další 3 fotografie v galerii
Díky správné rutině lze docílit krásné a zdravě vypadající pleti / Depositphotos

Každý máme vlastní rutinu v rámci každodenní péče o pleť, která nám vyhovuje a jsme na ni zvyklí. Ta se samozřejmě odvíjí o toho, jakou pleť máme. Bez ohledu na typ pleti však existuje několik důležitých pravidel, které bychom měli všichni bez rozdílu dodržovat. Oproti tomu také existují některé návyky, které bychom už nadobro měli z rutiny péče o pleť vyloučit, neboť pleť poškozují. Na vše se podíváme podrobně.

1. Používání denního pleťového krému s ochranným faktorem SPF

Používání denního pleťového krému s ochranným faktorem SPF se může zdát být banální, ale jedná se o nejúčinnější prostředek v rámci péče o pleť. Pokud pleťový krém s ochranným faktorem používáte jen tehdy, kdy jste na dovolené u moře nebo na horách, pak je to špatně. Opalovací krém je potřeba používat na pleť na denní bázi. Vážená dermatoložka Cheryl Burgess, která je zároveň zakladatelkou předního Centra pro dermatologii ve Washingtonu DC, dodává, že „když se mě klienti ptají na to, jaký je bezkonkurenčně nejlepší krém proti stárnutí, odpovím, že opalovací krém“.

2. Odlíčení make-upu před spaním

Spaní s make-upem může z dlouhodobého i krátkodobého hlediska způsobit celou řadu nepříjemných kožních problémů. Od ucpaných pórů a pupínků, které jsou tím menším rizikem, až po extrémní suchost rtů, vážné podráždění očí či závažné kožní vyrážky. Chodit spát s make-upem se rozhodně nevyplácí, přesto se jedná o častý zlozvyk mnoha žen. Navíc odlíčení například pomocí micelární vody je velmi rychlé, a poté stačí už jen nanést pleťový krém pro hydrataci pokožky. I takto rychlá pleťová péče je lepší, než jít spát s make-upem.

3. Přestat chodit do solária

Přestože mnoho výzkumů prokázalo, že opalování v soláriu výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny, podle organizace American Academy of Dermatology (AAD) téměř 8 miliónů dospělých Američanů stále chodí pravidelně do solária. Dle AAD by se měly nejen Spojené státy, ale i další země, připojit k Austrálii a Brazílii, kde je používání solárií z důvodu zvýšení rizika rakoviny už zakázáno.

4. Kosmetické produkty po expiraci vyhoďte

Pokud patříte k těm, kteří rádi zkouší stále nové kosmetické produkty a trendy, pak máte jistě přeplněnou koupelnu či toaletní stolek. Pokud navíc produkty, které vám zrovna nevyhovují, nevyhazujete s vidinou, že se k nim třeba někdy opět vrátíte, pak budete mít určitě mnoho produktů, které jsou dávno po době expirace. Tyto produkty je potřeba vytřídit. Zkontrolujte proto všechny své kosmetické produkty a ty, které budou prošlé, bez kompromisu vyhoďte, i když budou zcela nepoužívané nebo jen vyzkoušené.

5. „Nípání“ pleti

Bohužel velmi častým zlozvykem je takzvané „nípání“ pleti při různých stresových situacích. Spousta lidí si při pocitu stresu začne přejíždět rukami po pleti, hledat kdejaké nerovnosti nebo rovnou začít vymačkávat pupínky. Všechny tyto zlozvyky mohou způsobit infekci či zjizvení na pleti. Pokud máte ještě navíc neumyté ruce, pak máte na zánětu a podráždění pleti zaděláno s jistotou. Jestliže se tento zlozvyk týká i vás, zaměřte se na něj a pokuste se ho zbavit.

6. Udržování jednoduché rutiny v péči o pleť

I v rámci péče o pleť platí pravidlo, že méně je někdy více. Pokud budete každý den aplikovat vícekrokové rutiny, a tedy budete pleť čistit, poté peelingovat, a poté ještě nanášet masku, tak své pleti zaděláváte akorát na podráždění. Každodenní péče o pleť je zcela dostačující ve třech krocích: čištění, tonizace pleťovou vodou a hydratace pomocí krému. Poté jednou za týden nebo za dva týdny použijte peeling a pleťovou masku. Dále čtěte: Skořice je přírodní lék tradiční medicíny. Dle vědeckých studií chrání proti rakovině a zpomaluje proces stárnutí.

Zdroj: ctr4dermatology.com, aad.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu