Potraviny, které znehodnotíte skladováním v lednici

Ostatní 01. listopadu 2019 | 14:17 — Monika Moorová
Přijdete z obchodu a vyskládáte nákup. Něco dáte do lednice, něco do chlebníku či skříně. Možná ani netušíte, že tímto děláte velké množství chyb. Víte, že jsou potraviny, které skladováním v lednici znehodnotíte?
Dalších 6 fotografií v galerii
Některé potraviny se vám v chladničce zkazí / Shutterstock

Je celá řada potravin, jejichž charakteristiky se v ledničce změní. Nejčastěji ztratí chuť, klesne jejich kvalita nebo rychleji zestárnou. Pojďme se podívat na ty, které by jste opravdu do lednice nikdy dávat neměli a proč.

Olivový olej

Dáváte olivový olej do lednice, protože je drahý, tak aby se nezkazil? Chyba. Při nízké teplotě se panenský olivový olej postupně kondenzuje a houstne. Nejlepší je uchovat lahev v tmavé chladné místnosti.

Brambory

Brambory mají sice být v chladu, ale nikde ne v lednici. Škrob, který je v bramborách obsažený, se při nízkých teplotách rychleji mění na sacharidy. Dejte je do papírového sáčku na chladné a temné místo. Pozor. Nikdy je neuchovávejte v neprodyšném igelitovém sáčku.

Česnek a cibule

Stejné je to s česnekem. V lednici časem zmoučnatí. Mějte ho stejně jako brambory ve tmě a na chladném místě. Stejně tak cibuli, které ukládání do chladničky rovněž neprospívá. Vlhkost obsažená v cibuli ve velkém chladu zmírní její charakteristickou chuť a navíc začne cibule plesnivět. Pokud možno neskladujte brambory, česnek a cibuli v jedné nádobě, ale vždy zvlášť. Esence, které potraviny vylučují, mají na ty druhé destruktivní vliv.  

Bazalka

Nevěřte, že v ledničce vydrží déle. Naopak ji tam zničíte, vtáhne do sebe pachy všeho, co máte uvnitř. Ve sklenici s vodou vydrží déle čerstvá. Na zimu, kdy neroste, si připravte malé dávky do mrazáku.

Exotické ovoce

Ani to do ledničky nepatří. Kvalita pomerančů, citrónů a limetek v chladu klesá, jsou přece z tropů či subtropů. Při pokojové teplotě zůstanou dlouho beze změny.  Ani avokádu neprospívá, když jej šoupnete do lednice. V obchodech totiž většinou koupíme ještě nezralé plody, které v chladu své dozrávání zastaví.  

Banány

Tohle ovoce vždycky nechávejte dozrát mimo ledničku, jinak vám banány zčernají. Pokud chcete, aby rychleji dozrály, nechte je v papírovém sáčku při pokojové teplotě. V opačném případě je uchovávejte na chladném a tmavém místě.

Rajčata

Rajčata do ledničky rovněž nepatří. Důvodem je působení chladného vzduchu, který zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček a ty se pak stávají moučnatými. 

Okurka

Okurka obsahuje velké množství vody a v lednici rychle změkne a brzy se kazí. Navíc tímto skladováním ztrácí chuť a aroma. V suché chladné spíži vám okurka vydrží v pěkném stavu i dva týdny. 

Med

Ani med do lednice nepatří. Po čase v ní začne cukernatět a později může ztratit i svou chuť. Nemusíte se bát ho skladovat při pokojové teplotě.

Káva

Ve snaze zachovat aroma čerstvě umletých zrnek kávu skladujete v lednici? Nedělejte to. I v těsně uzavřeném sáčku káva stejně jako jiné potraviny vstřebá pachy dalších potravin a pozbývá tak na kvalitě. (Dále čtěte: Nejčastější chyby při skladování a podávání sýrů. Neděláte je také).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu