Ořechy patří mezi nejzdravější potraviny. Před konzumací je ale důležité je několik hodin namáčet

Ostatní 01. února 2020 | 10:58 — Anna Novotná
Ořechy patří mezi nejzdravější potraviny. Obsahují především mnoho zdravých tuků, bílkovin, vitaminů a minerálů. Bohužel ale jsou hůře stravitelné a často také obsahují zárodky plísní. I proto je třeba je namáčet. Jsou pak zdravější, chutnější a stravitelnější.
Další 3 fotografie v galerii
Mandle nechejte ve vlažné vodě ideálně přes noc / Shutterstock

Namáčení ořechů je velmi důležité. Ve vodě se probouzí jejich skrytá síla a energie. Voda také v plodech aktivuje životodárné enzymy, které je promění ve více stravitelné a biologicky dostupné pro naše tělo.  

Klíčení

Hlavním obranným mechanismem, kterým se semínko chrání před předčasným klíčením, jsou enzymové inhibitory. Tyto látky jsou na povrchu semínek a ořechů. Jakmile ale ořechy ponoříte do vody, probudí se k životu a ochranné látky přestanou působit. Namáčení takto startuje ve všech plodech proces klíčení, který v nich zvyšuje množství prospěšných látek, enzymů, vitaminů a minerálů. 

Nečekaná špína

Ořechy bývají často velmi znečištěné. Vyzkoušejte namočit do teplé vody vlašské ořechy ze supermarketu. Po několika hodinách se vyplaví mnoho plísní a nečistot. Voda omyje hrubou špínu, prach, plísně a škodlivé látky. Proto je dobré ořechy namáčet i několik hodin a vodu stále vyměňovat. Použít můžete vlažnou vodu, ale mnozí využívají také vodu destilovanou. Oříšky by měly být zcela ponořené a neměly by se dávat do ledničky.

Plísně (aflatoxiny), které jsou často v ořechách obsaženy, jsou vysoce toxické a působí silně karcinogenně. Vznikají například nevhodným skladováním a má na ně vliv i jakékoli poškození škodlivým hmyzem (například moly). 

Stravitelnost

Pro většinu lidí jsou ořechy a semínka těžko stravitelné a necítí se po nich dobře. Příliš častá konzumace nenamočených plodů dává zabrat zejména ledvinám a játrům. Namáčením ořechů se zlepšuje jejich stravitelnost. Současně z takto umytých ořechů umí tělo vstřebat více živin. Navíc po několika hodinách ve vodě jsou ořechy výrazně chutnější. To oceníte třeba u mandlí, ze kterých se v horké vodě snadno sloupne hnědá slupka. 

Další zpracování

Probuzené plody lze dále jednoduše konzumovat, nebo nechat usušit (např. k výrobě ořechové mouky), případně skladovat po dobu 3 dnů v lednici. Aktivované oříšky a semínka jsou vhodná k výrobě ořechového mléka, másla, pomazánek a dezertů. Ořechy můžete také usušit v troubě na pečicím papíře. Pak máte opět křupavé ořechy, avšak umyté a aktivované. Dále čtěte: Naposledy jíst v pět hodin a další mýty kolem hubnutí, kterým mnoho lidí stále věří.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu