Pokud sportujete v běžné nebo nevhodné podprsence, zaděláváte si na problémy s prsy i šíjí

Ostatní 18. června 2020 | 14:39 — Helena Malá
Je neuvěřitelné, že podle průzkumů až 80 % žen nosí nevhodnou podprsenku a 70 % žen sportuje v podprsence, která je určena na běžné nošení. Jenže obě tyto kategorie dam si zadělávají na pořádné problémy s prsy a šíjí.
Další 3 fotografie v galerii
Při sportu by ženy neměly zapomínat na sportovní podprsenky / Depositphotos

Věnovat se jakékoliv fyzické aktivitě je zdraví prospěšné, ale ženám se středními nebo velkými prsy hrozí při častém sportování problémy s prsními vazy. Naštěstí ani tyto ženy se nemusejí pohybu vzdát, jen je potřeba se na něj dobře připravit. Jednou z nutných pomůcek je například dobrá sportovní podprsenka.

Jenže ne každá sportovní podprsenka je kvalitní. Musíte vždy vybrat takovou, která perfektně padne, dobře obejme vaše prsa a zároveň byste ji na těle neměla moc pociťovat. Pokud ji totiž cítíte, je to známka toho, že vám je malá. Poradíme, jak vybrat správnou podprsenku, díky které bude i pro obdařenější ženy sport příjemnou záležitostí.

Proč si pořizovat sportovní podprsenku

Když se rozhodnete běhat, je pro vás samozřejmostí, že si pořídíte běžecké boty a vhodné oblečení. Jenže stejně tak, jako nevyrazíte běhat v riflích, neměly by ženy vyběhnout bez speciální sportovní podprsenky.

Vzhledem k tomu, že prsa tvoří převážně měkká tkáň, jakékoliv její narušení způsobuje pokles poprsí. Vedle genetiky nebo gravitace je to ale také absence opory poprsí při sportu. Například u běhání (v závislosti na velikosti a váze) se ženské prso může vychýlit až o 15 cm, proto je kvalitní podpora zásadní. Dokáže pohyb prsou při cvičení viditelně zmírnit a lépe je drží na své místě. Vyhnete se také případné bolesti či nechtěnému poškození.

Ani velká, ani malá

Ze všeho nejdůležitější je vybrat správnou velikost sportovní podprsenky. Nesmí nikde škrtit ani táhnout. Zapněte podprsenku na nejvzdálenější háček. Je-li velikost správná, po obvodu byste měly být schopné vsunout právě dva prsty.

Velikost by měla odpovídat té, kterou nosíte u klasických podprsenek, ale záleží vždy na střihu, materiálu, ale také na výrobci. Proto berte vždy uvedenou velikost spíše jako orientační a před nákupem si ji radši vyzkoušejte. Pokud nakupujete v e-shopu, změřte si obvod hrudníku pod poprsím a v nejširším místě (pro zjištění velikosti košíčků). Poté se řiďte návodem a dostupnou tabulkou velikostí, kterou by měl každý správný e-shop mít na své stránce k dispozici.

Správná ramínka

Mezi ramínko a rameno byste měly být schopné vsunout právě dva prsty. Tak zajistíte, že ramínka nebudou klouzat ani tlačit. U ramínek je na výběr ze tří možností:

  • Klasická ramínka jsou nejvhodnější pro velké poprsí. Dobře rozkládají váhu prsou, a tak poskytují vynikající oporu.
  • Tenká ramínka vyberte na méně intenzivní aktivity a pouze v případě, že máte menší až střední poprsí.
  • Záda „racerback“ zvyšují oporu tím, že drží prsa těsně u těla. U většího poprsí však tato ramínka mohou způsobovat bolesti šíje, proto je tento typ vhodný především pro menší a střední prsa.

Některé sportovní podprsenky mají dokonce nastavitelnou délku ramínek. Funguje to podobně jako u klasických podprsenek, čím výše si ramínka nastavíte, tím větší oporu podprsenka prsům poskytne.

Čím větší máte prsa, tím volte podprsenku pevnější. Důležitá je také opora, kterou zajišťují košíčky – buď vyztužené nebo z pevného materiálu, které prsa dobře přitisknou k tělu a při sportu tak nedojde k jejich poškození (zejména vaziva).

Věnujte pozornost i lemu podprsenky

Stejně jako pevnost je důležité i pohodlí. Sportovní podprsenky mívají často široký spodní lem. Ten by vás neměl škrtit a neměl by odstávat. Pokud se vám často vysouvá při sportu nahoru, může to být způsobeno špatně zvolenou velikostí nebo střihem. I zde se tedy potvrzuje, že je lepší podprsenku nejdříve vyzkoušet anebo si své míry před objednáním dobře přeměřte. Nesmí se vyhrnovat ani zařezávat, měl by přesně kopírovat hrudní koš.

Košíčky pak musejí obepínat prs tak, aby nikde nic nepřetékalo. Pokud se objeví varhánky nebo ďolíčky, znamená to, že jsou košíčky příliš velké.

Nevydrží vám věčně

Hodně žen si sportovní podprsenky oblíbí natolik, že je nosí i tehdy, kkdyž zrovna necvičí. To samozřejmě mohou, ale mějte na paměti, že čím častěji podprsenku nosíte, tím více a rychleji se opotřebí.

Podle odborníků je vhodné měnit sportovní podprsenku tak jednou ročně. Záleží ale samozřejmě, jak často ji nosíte, perete a jak dobře si zachovává svou elasticitu.

Vhodná údržba

Podprsenku perte na šetrný program nebo raději přemáchněte ručně a nikdy nepřidávejte aviváž ani bělidlo. Používat byste neměly ani sušičku. Pokud se vám podprsenka vytáhne, smrskne nebo jakkoliv změní svůj tvar, pořiďte si raději novou. Pokud vám u klasické podprsenky vylezla kostice, existují ještě triky, jak to opravit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu