Jak si ulevit od bolavých nohou

Ostatní 16. dubna 2021 | 16:02 — Klára Sanders
Pokud za sebou máte dlouhý a náročný den, může se vám po příchodu domů stát, že vaše nohy jsou bolavé a nateklé. Většinou je to důsledek celodenního stání či pobíhání. Vyzkoušejte naše tipy, díky kterým si vaše nohy uleví.
Další 4 fotografie v galerii
Nohy vás mohou bolet i z chůze na vysokých podpatcích / Depositphotos

Celodenní shon umí naše nohy pěkně potrápit, jsou pak bolavé, těžké a nateklé. Bolestmi nohou bohužel trpí nejčastěji ženy. Mohou za to samozřejmě hormonální změny v těle. Těmto nepříjemným stavům se dá sice předejít dostatečným pohybem, zejména pak chůzí a vyváženou stravou. Pokud už se ale bolesti objeví, je určitě dobré vyzkoušet několik tipů, které vám od nich uleví.

Koupel nohy uvolní

Pokud máte unavené nohy, určitě jim dopřejte koupel. Do vhodné nádoby si nalijte teplou vodu. Teplo totiž spolehlivě uvolní všechny svaly, tedy i ty na nohou. Ještě lepšího efektu docílíte, pokud do vody přidáte aromatický olej nebo epsomskou sůl. Navíc epsomská sůl vás nezbaví jen bolesti, ale i nepříjemného odéru, takže pokud se vám nohy nadměrně potí, měli byste epsomskou sůl používat pravidelně. Když voda vychladne, dolijte si znovu teplou. Nohy byste v ní měli mít ponořené aespoň 10 či 15 minut. Po lázni vám bude hned lépe.

Teplé a ledové zábaly

Někomu zabírá teplá lázeň, jinému naopak střídání tepla a chladu. I tato metoda má dobré výsledky. Napusťte si do jednoho lavoru teplou a do druhého studenou vodu. Pak do obou nádob přidejte vždy dvě lžíce octa. Tentokrát však nebudete dávat nohy do vody, ale vodu využijete k zábalu. Ručník nejprve namočte do teplé vody, vymačkejte ho a chodidlo do něj zabalte. Teplou vodu nechejte působit asi pět minut. Pak zábal sundejte a totéž udělejte s vodou studenou. Tato metoda funguje na bolesti způsobené záněty, které podle babských rad umí ocet spolehlivě vytáhnout. Naopak střídání teplé a studené vody neaplikujte v případě, že vás bolí nohy po cvičení. Na svalovou bolest lépe zabírají jen teplé zábaly, nahřívání a uvolňující masáže.

Dopřejte nohám masáž

Nohy někdy mohou bolet i z nošení vysokých podpatků. Není se pak co divit, že bolí nohy hlavně podél klenby od prstů k patě. Pokud nebudete na bolest brát zřetel, mohla byste si přivodit až zánět šlach. Proto na nic nečekejte a nohy si v bolestivých místech promasírujte nebo o to požádejte partnera. Nemasírujte namožené šlachy na sucho, ale vždy použijte trochu krému a pak jemně masírujte ve směru hodinových ručiček. Začněte u prstů a pokračujte přes patu až po kotník.

Pokud máte doma tenisový míček, využijte jej k masáži ztuhlých šlah. Přejíždějte nahoru a dolů po vnější straně chodidel. Stejně tak lze využít také láhev se zmrzlou vodou. Velmi účinná je i koupel v lavoru naplněném ledovou tříští. Ne každý to ale vydrží. Pokud se ale přemůžete a chlad vydržíte, zbaví vás bolesti a urychlí léčbu zánětu. Pomáhá i preventivně.

Kružte kotníky

Mnoho lidí trápí také bolestivé kotníky. Často přitom pomůže docela jednoduché cvičení, které kotníky protáhne a rozhýbe. Desetkrát kružte kotníkem na jednu stranu a pak desetkrát na druhou. Potom desetkrát ohněte nohu v kotníku nahoru a dolů a to samé opakujte s druhou nohou. Výhodou tohoto cvičení je, že jej můžete paktikovat klidně i v práci, v MHD či v čekárně u doktora. Jak často budete toto cvičení provádět, záleží jen na vás, klidně s kotníkem kružte několikrát denně. Když budete cvičit pravidelně, kotník si protáhnete a ještě posílíte svaly. Psali jsme také: Jak zahnat únavu v autě a předejít mikrospánku

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu