Rádi byste bazalku ze zahrádky konzumovali po celý rok? Máme pro Vás řešení
Měli jste letos díky slunnému a teplému počasí obzvláště velkou úrodu bazalky? Ano, je výborná do špaget nebo do caprese, ale uštípané rostlinky tak rychle dorůstají, že je možná nestíháte konzumovat. Přinášíme tedy několik tipů, jak tuto úžasnou rostlinku zpracovat i pro následující týdny a měsíce.
Bazalkové pesto
Pokud jste někdy byli v Itálii či alespoň v italské restauraci, jistě jste tuto dobrotu nejednou potkali.Pestose hodí natěstoviny, hovězí carpaccioči klidně na rajčatovýsalát s mozzarellou.
Budete potřebovat:
větší svazek čerstvé bazalky
150 ml extra panenského olivového oleje
2 lžícepiniových oříšků
2 lžíce strouhaného parmazánu
2 stroužky česneku
trochu hrubé soli
Česnek si nakrájíte nadrobno. Na pánvi si nasuchoosmažítepiniové oříšky. Do keramickéhohmoždířepřidáte dvě třetiny oleje, bazalku, česnek a opražené ořechy.Roztlučete směsna kaši a následně přilijeme zbytek oleje a vmícháte parmazán. Nyní ochutnáte a dle potřeby dodáte sůl.
Zmrazte celé listy
Mraženou bazalku pak můžete používat úplně stejně jako čerstvou. Zachová si totiž své typické aroma.
1. Otrhejte listy bazalky ze stonku a oblanšírujte je ve vroucí vodě po dobu 2 sekund.
2. Pak je přendejte do ledové lázně.
3. Listy nechte zcela uschnout a pak je naskládejte do nějaké uzavíratelné a dobře těsnící nádoby. Jednotlivé vrstvy oddělte povoskovaným papírem nebo pergamenem.
Bazalkové pyré
Část bazalky dejte do mixéru spolu s 1 dl oleje. Rozmixujte najemno. Přidávejte po částech zbytek bazalky a mixujte. Hrubost si určujete sami. Vševložte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a zalijte olivovým olejem tak, aby stál cca2,5 cm nad bazalkou. Taktobylinka vydrží v ledničce i několik měsíců.
Když bazalkové pyré budete chtít použít, vždy si pro vložení do skleniceberte čistou lžičkua občasolej doplňte, aby zůstával kousek nad bazalkou.