Houbový čaj je zajímavým lékem na stres a další neduhy těla

Ostatní 19. února 2022 | 17:39 — Mirka Malá
Houbový čaj se za posledních pár let stal docela trendy, ale ve skutečnosti to není žádná velká novinka. Lidé popíjejí houbový čaj ze zdravotních důvodů v různých částech světa už tisíce let.
Další 1 fotografie v galerii
Houbové čaje uklidňují i uzdravují tělo / Depositphotos

Čaj, který existuje v mnoha variantách podle odrůd jednotlivých hub, má rozhodně svoje zdravotní přínosy. Pomáhá se stresem, posiluje imunitní systém a také zdraví střev.

Co všechno v houbovém čaji je

Především prebiotika a betaglukany. Prebiotika podporují zdravé střevní prostředí a betaglukany, což je druh rozpustné vlákniny, posilují imunitní systém a snižují cholesterol. Houbový čaj obsahuje také adaptogeny,  které pomáhají stabilizovat a optimalizovat četné fyziologické funkce během období stresu.

Houby obsahující adaptogeny tvoří malou podmnožinu říše hub, jde o tzv. funkční houby, což znamená, že prospívají lidskému tělu. Patří mezi ně mimo jiné lví hříva, reishi, shiitake a maitake.

Reishi tedy má adaptogenní vlastnosti, které pomáhají vašemu tělu zvládat občasný stres. Říká se také, že pomáhá kontrolovat krevní tlak a posiluje imunitu. Lví hříva zase prospívá mozku a může pomoci se soustředěním, kreativitou a produktivitou. Maitake podporuje imunitní zdraví a také reguluje hladinu cukru v krvi, krevní tlak a cholesterol.
Shiitake je rozhodně jednou z nejznámějších odrůd funkčních hub a posiluje imunitní systém a podporuje zdraví srdce.

Jak houbový čaj uvařit

Z hub zakoupených v obchodě si můžete uvařit svůj vlastní houbový čaj tak, že houby uvaříte ve vodě a necháte je několik hodin vařit, nebo necháte houby a vodu louhovat v pomalém hrnci po dobu osmi až dvanácti hodin. Nikdy byste neměli jíst houby syrové, zejména funkční houby musejí být extrahovány, aby byly pro lidské tělo tzv. přijatelné.

Můžete si ale koupit už hotové houbové čaje, které obsahují extrahované houby. Máte jistotu, že při přípravě neuděláte chybu a ušetříte čas. Dále čtěte: Zaostřeno na alkohol: Máme kocovinu po určitém druhu, nebo jde jen o mýtus?

Zdroj: Byrdie, Healthline.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu