Letní slunovrat je spojen s tradicemi i magií: Je to čas pro sběr magických bylin i milostná dobrodružství

Ostatní 09. června 2022 | 10:00 — Pavla Krejčí
Naši předkové se dříve pro lepší orientaci řídili děním v přírodě. A právě letní slunovrat předznamenával příchod léta. Tento den byl však spojen s mnoha tradicemi, pověrami i magií.
Další 1 fotografie v galerii
Květiny a byliny nasbírané během letního slunovratu měly největší moc / Depositphotos

Proč se mu říká letní slunovrat?

V angličtině je používáno slovo „solstice“, které pochází z latinského slova „solstitium“ - sol (Slunce) a stitium  (nehybný nebo zastavený). Slovo slunovrat tedy doslovně říká, že „slunce stojí“. V tento čas se totiž zdá, že se slunce zastaví na obloze a přestává se pohybovat.

Uctíván již od dávných dob

Letní slunovrat je už podle svého názvu považován za svátek počínajícího léta. Také je nejdelším dnem a nejkratší nocí v roce. Červnový slunovrat nastává 21. června, kdy je Slunce přímo nad obratníkem Raka. Dle astronomie však může nastat 20. nebo 22. června. Je to také první letní den, protože tímto datem začíná astronomické léto.

V pohanských dobách byl nazýván Sabat Litha nebo Alban Heruin. S příchodem křesťanství však získal pojmenování Svatojánská noc, jelikož je spojen s oslavami narození Jana Křtitele 24. června. Letní slunovrat má mnoho názvů. Jedno však mají společné – nehledě na náboženství je tato noc tajemná a v myslích našich předků jí je přisuzována čarovná moc.

Pohanské tradice

Kultury po celém světě od pradávna oslavují tento den hostinami, zapalováním ohně i písněmi. Slunce, příroda a lidé jsou na vrcholu svých sil. Svatojánské ohně se pálily na kopcích a tradičně se přeskakovaly. Byly totiž spojeny s magií a podle pověr ohně vyháněly démony a zlé duchy. Dívkám dokonce mohly pomoci nalézt budoucího manžela.

Magie letního slunovratu byla v tuto dobu nejsilnější. Vyplatilo se vyrazit na sběr léčivých bylin, které měly největší účinky. Nejlepší byliny pro sběr jsou svatojánský kořen, verbena, levandule, šalvěj, rozmarýn, tymián, bazalka a další.

Lidé věřili, že lze pohlédnout do budoucnosti a že se otevírají cesty k pokladům. Obydlí se zdobila letními květinami nebo větvičkami, aby si jeho obyvatelé přivolali hojnost a zajistili ochranu.

Ronald Hutton, profesor historie na Bristolské univerzitě, říká, že slunovrat je vnímán jako „doba, kdy mohly být zrušeny normální zákony přírody nebo božství, kdy duchové a víly mohli kontaktovat lidi, kdy lidé mohli překročit obvyklá omezení jejich světa.“


Rituály pro letní slunovrat

Zapalte oheň - V dřívějších dobách se svatojánské ohně zapalovaly na kopcích. Tančete kolem něj, zpívejte, meditujte nebo si užívejte jeho moc, která mu je v tuto noc přisuzována.

Sbírejte byliny – Existuje jen několik dní v roce, kdy mají byliny magickou moc. A letní slunovrat je jedním z nich. V tuto dobu mají totiž největší účinek. Pověra říká, že byste měli nasbírat devatero kvítí.

Přivítejte východ Slunce  - Zažijte dokonalý pocit klidu, radosti a souznění s přírodu při východu Slunce. Vydejte se naboso na procházku čerstvou ranní rosou a vstřebejte sílu okamžiku.

Upleťte si věnec – Tradice říká, že byste měli z letních květin uplést věnec a pustit ho po proudu řeky. Rovněž ho lze zavěsit na dveře nebo během rituálu spálit v ohni.

Přivolejte si lásku – Tato noc je již od pradávna považována za noc plnou lásky a sexu. Proto není divu, že existují rituály, díky kterým si lze lásku přivolat. 

Psali jsme také: Přichází jahodový superúplněk. Nastává ideální čas plnit si svoje tužby a navazovat romantické vztahy

Autorský článek, další zdroje: almanac.com, performancehealth.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu