Tajemství výborné domácí majonézy. Rady, které se vám budou už za pár dní hodit

Ostatní 19. prosince 2018 | 08:25 — Monika Moorová
Majonéza patří k základním surovinám české studené kuchyně. Asi nejvíce po ní sáhnete o Vánocích při přípravě tradičního bramborového salátu. Proč kupovat majonézu plnou přidaných látek, když si ji můžeme udělat doma? Poctivá domácí majonéza je přece nejlepší.
Dalších 5 fotografií v galerii
Až jednou ochutnáte domácí majonézu, nikdy už nebudete chtít jinou / Shutterstock

Dnešní doba je jedním velkým návratem k přirozenějšímu způsobu života. Mnoho lidí si uvědomuje, že nemá smysl kupovat si hotové výrobky plné éček. Přinášíme recept na výbornou majonézu, která vás překvapí svou chutí i kvalitou.

Co budete potřebovat?

  • 2 žloutky
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo vinného octa
  • 300 ml olivového oleje
  • ½ lžičky francouzské hořčice
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1-2 lžíce horké vody

Z tohoto množství připravíme asi 300 ml majonézy, která vydrží v chladničce až tři dny.

Jak na to?

Všechny suroviny s výjimkou horké vody musí mít pokojovou teplotu a při přilévání oleje postupujeme opravdu velmi pomalu.

Žloutky oddělíme od bílků a vyklepneme je do mísy. Ochutíme citronovou šťávou nebo vinným octem, který je jemnější než běžný ocet. Metličkou dobře rozšleháme. Vmícháme hořčici. Pak přidáváme po kapkách olivový olej a stále mícháme. Lepší je použít k míchání elektrický šlehač, ale jde to i ručně. Když máme ve směsi čtvrtinu oleje, měla by začít majonéza houstnout. Při dalším přidávání oleje už můžete postupovat rychleji. Stále šleháme. Nakonec přidáme 2-3 lžíce horké vody na zjemnění a odlehčení majonézy. Podle chuti přidáme sůl, pepř a případně ještě citronovou šťávu nebo vinný ocet.

Do vzniklé suroviny můžeme přidávat další dochucovadla. Přidáním cibule a nakládaných okurek si připravíme domácí tatarskou omáčku. Přidat můžeme petrželku, česnek, kapary či další suroviny podle vlastní fantazie. 

Náš tip

Místo hořčice můžete použít čtyři rozdrcené stroužky česneku – majonéza se pak hodí ke studené rybě či vaječným pokrmům jako dip. Lze také vmíchat nakrájenou petrželku, estragon nebo kerblík. Tahle majonéza se zase hodí ke grilované drůbeži a masu.

Tajemství přípravy

Jakmile se ji naučíte vyrobit, jinou už nikdy nebudete chtít. A jaké je tajemství přípravy nejlepší domácí majonézy? Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu a nesmíte nikam spěchat. A nezapomeňte si přečíst náš článek, ve kterém se dozvíte, jak si nepokazit letošní Vánoce.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Jak vybrat elektrokolo a nespálit se: Který typ je pro vás nejvhodnější a na co si dát při koupi pozor?

Letničky, které nepřestanou kvést: Tipy a inspirace na...

Rozhodujete se, jakého psa si pořídit? Přehled psích plemen...

Dopřejte dracéně nyní správnou péči, díky které celý...

Co s vařenými vejci po Velikonocích? Připravte z nich chutné...

Kopřiva není jen obyčejný plevel. Přírodní poklad plný...

Nevylévejte vodu po vaření vajec. Zázračná tekutina plná...

Zavřít reklamu