Kam se schovat a co si zabalit do evakuačního zavazadla v případě jaderného útoku

Ostatní 01. března 2022 | 16:03 — Kateřina Andrýsková
Podle posledních zpráv České republice zatím bezprostřední nebezpečí jaderného či jiného útoku ze strany Ruska nehrozí, ale možná se nemůžete ubránit sžíravé myšlence, co by se dělo, kdyby se hrozba války týkala i nás. Pro všechny případy je dobré vědět, kam se v případě nutnosti schovat a co si s sebou zabalit do evakuačního zavazadla.
Evakuační zavazadlo by mělo obsahovat všechny nutné věci / Pexels

Podle webu Policie České republiky by každá evakuace měla být předem ohlášena buď prostřednictvím vysílání Českého rozhlasu, televize nebo z místního veřejného rozhlasu. Záleží sice na konkrétní situaci, je ovšem vždy potřeba respektovat a dodržovat nařízený způsob evakuace. V opačném případě hrozí vypuknutí paniky a dopravní problémy.

V případě, že skutečně dojde k nařízení evakuace, je potřeba dodržet základní zásady pro opuštění bytu či domu a dostavit se i s evakuačním zavazadlem na určené evakuační místo. Takové zavazadlo by mělo být v případě hrozby připraveno v každé domácnosti, přičemž není podstatné, jestli se jedná o batoh, cestovní tašku nebo kufr. Ale faktem je, že batoh nebo krosna se mnohem lépe nosí a umožní vám mít volné ruce, které se při evakuaci rozhodně mohou hodit - například pro poponesení dítěte, které už nemůže. Vaše zavazadlo by také mělo být označeno vaším jménem a místem bydliště.

Co by mělo zavazadlo obsahovat

  • dostatečné množství pitné vody
  • trvanlivé potraviny na několik dní
  • osobní doklady
  • peníze a cennosti
  • předměty denní potřeby
  • toaletní a hygienické potřeby
  • potřeby k přijímání potravy (lžíci, misku)
  • rádio s rezervními bateriemi
  • baterku s rezervními bateriemi
  • léky
  • náhradní oblečení a obuv, pláštěnku
  • přikrývku nebo spací pytel
  • kapesní nůž
  • zápalky a základní šitíčko

Co udělat před případnou evakuací

Vždy je potřeba řídit se pokyny orgánů, které evakuaci zabezpečují a řídí. Před odchodem z domova uhaste otevřený oheň a vypněte elektrické spotřebiče kromě ledničky či mrazáku. Rovněž uzavřete plyn a vodu. Svým dětem vložte do kapsy lísteček se jménem, adresou a kontaktem na vás. Totéž jim napište nesmyvatelným fixem na paži. Domácí zvířata můžete vzít s sebou v uzavřených schránkách. Exotická zvířata a drobnou zvěř nechte doma, ale nabídněte jim dostatečné množství potravy do zásoby. Uchopte připravené evakuační zavazadlo, zamkněte a na dveře nalepte cedulku, že jste opustili byt. Před odchodem ještě zkontrolujte, zda i vaši sousedé vědí, že probíhá evakuace. Poté se dostavte na stanovené místo.

Kam se v případě útoku schovat

Pokud hrozí útok jadernou či jinou zbraní, na nic nečekejte a odeberte se nejlépe do krytů, ale pokud není čas, vyhledejte jiný podzemní prostor se silnými zdmi (nejlépe betonovými). Urychleně zavřete veškerý přívod vzduchu, zavřete okna, dveře a vyčkejte několik hodin, než znovu otevřete. Je to kvůli možnosti radioaktivního spadu. Při následném odchodu z krytu si zakryjte ústa rouškou nebo respirátorem. Jakmile se dostanete do bezpečí, osprchujte se a sejměte ze sebe veškeré oblečení. Hlavně se však vždy řiďte pokyny integrovaného záchranného systému.

Zjistěte si, kde jsou ve vašem okolí kryty

Ať už se nás v tuto chvíli hrozba týká či nikoliv, vždy je dobré vědět, kam je možné se v případě potřeby ve vašem okolí schovat do bezpečí. Ve chvíli, kdy to bude potřeba, už nebude na zjišťování ani moc času, ani sil. Seznam pražských krytů naleznete například zde. Také by vás mohlo zajímat: Ponížení, které přimělo Putina, aby se pokusil znovu získat zpět ruskou slávu.

Zdroj: policie.cz, sujb.cz, bezpecnost.praha.eu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu