Jak přestat někoho milovat a posunout se dál? Přiznejte si, co přesně pro vás láska znamenala a věnujte čas sami sobě

Vztahy 12. června 2022 | 10:14 — Pavla Krejčí
City dokáží dost potrápit, zvlášť pokud je věnujete osobě, která je neopětuje nebo nedokáže docenit. Kdyby tak bylo jednoduché srdci poručit, říkáte si. Ze dne na den sice nelze přestat milovat, ale díky vnitřnímu uvědomění se můžete posunout dál.
Uvědomte si, co vám city daly / Depositphotos

Říká se, že na zlomené srdce pomůže čas. Ano, možná myšlenky na danou osobu vytěsníte a svým způsobem si na stav věci zvyknete. Pokud si však neuděláte ve svých stanoviscích jasno, budete se točit v kruhu zoufání, odevzdání a toužení po získání lásky. Ta by měla vyvolávat pocity štěstí a radosti, a nikoliv pocity smutku a beznaděje.

„Touha, která doprovází jednostrannou lásku, může ovlivnit emocionální pohodu a způsobit spoustu nepohodlí,“ vysvětluje Kim Egel, manželská terapeutka.

Mnohdy se jedná i o nešťastnou lásku ve vztahu. Partner vám neposkytuje tolik citů, kolik byste očekávali a dává vám najevo, že nejste jeho prioritou. Avšak bez ohledu na situaci, je láska vskutku komplikovaná emoce. Neexistuje průvodce, jak na ni rychle zapomenout. Tyto tipy vám však mohou pomoci posunout se dál.

Přijměte to, co pro vás láska znamenala

Zamyslete se, zdali vám láska více dala nebo vzala. Oboje pro vás bude mít velkou hodnotu. Kolikrát si více odnesete ze situací, v nichž jste zraněni než z těch pozitivních, sluníčkových.

Některé lásky vás mohou vždy zranit na srdci," říká Egel. „Některé vztahy, zvláště ty, které byly nedílnou součástí růstu v klíčových obdobích našich životů, mají vliv na to, kým se stáváme."

Oproštění od lásky ve vás může vyvolat pocit, že se zbavujete všeho, co kdysi bylo. Uznejte tyto pocity. Ztráta je stejně důležitá jako zisk. City možná odejdou a ani to prázdné místo nezůstane prázdné, bude nahrazeno tím, co jste se naučili. V opačném případě vás popírání emocí nebo jejich významu může brzdit. Pokud se však stanou součástí vaší minulosti, začnete nacházet mír a posunete se vpřed.

Hleďte do budoucnosti

Nedopusťte, aby vás láska k někomu, kdo ji neopětuje, brzdila a omezovala. Jestliže setrváte u toužení po někom, s kým vztah není možný, zavřete vrátka vlastnímu štěstí, které byste mohli nalézt u někoho, kdo by vaše city ocenil. Myslete na budoucnost, ne minulost. Přestože nejste připraveni otevřít srdce někomu jinému, nebuďte nekompromisní a odtažití. Příležitostné seznamování s jinými lidmi vám pomůže uvědomit si, že existuje spousta skvělých lidí.

Věnujte čas sobě

Když se loučíte se svými city, udělejte změnu i ve vašem vzhledu, i kdyby jen nepatrnou. Zamyslete se nad tím, co byste chtěli udělat, ale brzdí vás. Změňte účes, oblékejte se tak, jak jste se nikdy neodvážili nebo vyrazte sami na výlet. Překročte svou komfortní zónu a pro jednou se nedržte obav, které vás svazují.

Nakonec se zamyslete, zdali se cítíte s těmito změnami spokojeni. Najdete tak kus sami sebe a pomůže vám to překonat lásku k někomu, kdo vás kvůli vám samotným nemiloval.

Pochopte, že city nezmizí mávnutím proutkem

Vaše city potřebovaly čas, aby mohly vzniknout, zesílit. Stejně tak potřebují nějakou dobu na zhojení.  Láska postupně vymizí, vybledne a zbydou po ní jen vzpomínky, ale zpravidla to není rychlý proces. Připomeňte si, že bolest nebude trvat věčně a milovat někoho jednostranně není špatné, ale je třeba v tomto kruhu nezůstávat.  

„Zapomenout na city k někomu, koho milujete, je jako rána. Musí se zahojit, jizva časem zmizí,“ říká Joshua Klapow, klinický psycholog. Dále doporučuje, abyste o svých emocích mluvili: „Ať se pocity lásky nestanou něčím, co pouze skryjete, ale spíše něčím, o čem můžete mluvit,“ navrhuje. „Zjistíte, že se intenzita zmírní, pokud budete schopni mluvit o tom, jak se cítíte."

Psali jsme také: Když chybí ve vztahu důvěra a tolerance. Lze zachránit narušený vztah a stojí to vůbec za to?

Autorský článek, další zdroj: healthline.com, elitedaily.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu