Zapomeňte na českou klasiku a vyzkoušejte něco exotičtějšího

Zdraví 16. října 2019 | 11:25 — Monika Moorová
Pokud už máte dost gulášů a svíčkových, spoustu zdravých dobrot najdete v mezinárodní kuchyni. Třeba středomořská nebo asijská strava je pro naše zdraví mnohdy prospěšnější než ta klasická česká.
Další 3 fotografie v galerii
Není třeba se stále cpát jen gulášem / Shutterstock

Vařte jednoduše a zdravě. Co se nechat inspirovat exotickou kuchyní?

Středomořská kuchyně

Středomořská kuchyně vyniká konzumací ryb, velkého množství zeleniny a ovoce a také olivového oleje. Nejdůležitějším aspektem italské, řecké a španělské kuchyně však nejsou ryby a olivový olej, ale jednoduchost. A platí to i pro vaření. Prostě vařte ze základních potravin a připravujte si co nejvíc jídel doma a jednoduše. Třeba z právě typických středomořských produktů:

  • Používejte extrapanenský olivový olej. Do salátů i na krátkou tepelnou úpravu. K dochucení postačí také pár kapek balzamikového octa nebo lžička kvalitního pesta.
  • Naučte se přidávat do jídla nejrůznější zeleninu a rajčata. V létě čerstvá, v zimě sušená nebo nakládaná.
  • Těstovinová jídla jsou rychlá a chutná. Kupujte si těstoviny ze semoliny nebo si je vyrobte ze semolinové mouky sami doma.

Používejte přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo je našemu zdraví velmi prospěšné. Ptáte se proč?

  • Neobsahuje laktózu a mléčné bílkoviny, takže jde o vhodný živočišný tuk nejen pro lidi s laktózovou nebo kaseinovou intolerancí (nesnášenlivostí kravského mléka).
  • Na rozdíl od rostlinných tuků obsahuje všechny vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K) a má vysoký bod zakouření. To znamená, že se na něm dá i smažit.
  • Navíc, pokud si netroufnete přepuštěné máslo připravit sami doma, můžete si ho v současné době snadno koupit. Dokonce i v biokvalitě.

Objevte kouzlo asijské kuchyně

Rýže se považuje za základní potravinu nejen v Asii, ale i v našich podmínkách, takže tu ve své spíži mějte vždy po ruce a vařte z ní. Pořiďte si ale i jiné asijské potraviny.  Zařaďte do jídelníčku sójovou omáčkou Tamari nebo Shoyua, mořské řasy Wakame nebo Nori. Sójové omáčky využijete nejen při konzumaci sushi, ale také pro dochucení jídel. Mořské řasy dávejte například do vývarů. K zahuštění kari omáček pak určitě sáhněte po kokosovém mléku, rozhodně jím vaše zažívání nezatížíte tak jako klasickou českou smetanou. (Dále čtěte: Chyby, které většina lidí dělá při vaření rýže a ohrožuje tak své zdraví).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu