I zdravý zázvor může ublížit. Na co si dát při jeho konzumaci pozor?

Zdraví 31. října 2019 | 08:07 — Monika Moorová
Zázvor je od pradávna používán jako lék na chřipku i nachlazení, umí dokonce napomoci i při hubnutí. Rovněž je to skvělé koření, které má široké uplatnění v kuchyni. Nicméně tento do hněda zbarvený kořen není vhodný pro každého. A dokonce se jím můžete i předávkovat.
Další 4 fotografie v galerii
I zdravý zázvor může škodit / Pixabay

O síle zázvoru při nachlazení nebo chřipkách není pochyb. Jenomže věděli jste, že zázvor má i své stinné stránky a některým může doslova i ublížit?

Maximum čtyři gramy

Možná, že patříte k lidem, kteří při náznaku nachlazení do sebe lijí litry zázvorového čaje. Ale pozor! Maximální denní dávka zázvoru by neměla překročit 4 gramy, sušeného pouhý gram. Pokud si připravujete čaj z čerstvého kořene, použijte opravdu jenom malý kousek. Při požití většího množství už vám hrozí celá řada potíží.

Srdeční potíže

Předávkování zázvorem se projevuje, v tom lepším případě, průjmem, plynatostí a žaludeční nevolností. Ale v tom horším může způsobit bušení srdce a srdeční poruchy. Nadbytek se může projevit i vyrážkou či podrážděním sliznic.

Když trápí žaludek

Na zázvor by určitě měli zapomenout lidé, které trápí problémy se žaludkem, jsou často nafouklí, a nebo mají záněty trávící soustavy. 

Pozor na zdraví

Pamatujte si, že zázvor rozehřívá, stimuluje, má vliv na zažívání, krevní tlak, ale i metabolismus. A i když jej užíváte v malých dávkách, jeho účinek je mnohonásobně větší. Proto, jestli máte delší dobu nějaké zdravotní problémy, ať už s tlakem, srdcem nebo trpíte hemofilií, je určitě vhodné užívání zázvoru konzultovat s lékařem.

Nekamarádí se s léky

Buďte také obezřetní, pokud užíváte jakékoli léky. Zázvor se řadí mezi takzvané inhibitory enzymů.  A to znamená, že pokud nějaká potravina zpomaluje enzymy, může to vést k zadržení léčiv v těle. Tím se nejenom zvyšuje jeho léčebný, ale především nežádoucí účinek, což může být už i nebezpečné. A na podobném principu funguje také granátové jablko, grep nebo pomelo.

Opatrně v těhotenství

Zázvor má pozitivní účinky při žaludečních nevolnostech, a to i v těhotenství. Jenomže i zde je potřeba být opatrní s jeho množstvím. Maximální denní dávka by neměla překročit gram. Jakmile ale nevolnosti přejdou, je lépe ho z jídelníčku vyřadit, a především v posledních měsících před porodem. Jinak se může stát, že vyvolá předčasný porod. A se zázvorem by měly být opatrné i ty, co se snaží otěhotnět, protože dokáže odsouvat termín menstruace. Pak je těžší se dopočítat plodných dní. (Dále čtěte: Zázvor a jeho účinky na naše tělo. Nové poznatky vás dostanou).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu