Účinné tipy, jak udržet sluch v dobré kondici

Zdraví 14. listopadu 2019 | 12:16 — Monika Moorová
Sluch, zrak, hmat, čich a chuť. Pro život důležité smysly. Když některý chybí, žije se nám hůř. Mnozí lidé to vědí, přesto si ho zbytečně už od mladých let ničí. Máme jednoduchá a účinná doporučení, jak udržet sluch v dobré kondici.
Další 3 fotografie v galerii
Odborníka navštivte raději včas / Depositphotos

Sluch je významný smysl, který nám umožňuje přijímat informace z našeho okolí. A ačkoliv nepoužíváme třeba echolokaci jako netopýr, přece nás uši informují i o životně důležitých věcech, jako je přijíždějící auto či na zvonek zvonící cyklista.

Sluch souvisí s kvalitou života

Zvukové informace nejsou důležité jen samy o sobě, ale určují i kvalitu našeho života. Pokud špatně slyšíme, klesá také naše schopnost zapamatovat si určité informace. Špatný sluch vede k sociální izolaci, protože se bojíme telefonovat, neradi vstupujeme do rozhovorů, protože už dopředu tušíme, že nebudeme rozumět. Špatně slyšící člověk si může ve společnosti připadat hloupě, ačkoliv vůbec hloupý není. I z těchto důvodů je vhodné udržovat uši v pořádku.

Příčiny špatného sluchu

Důvodů, proč se náš sluch zhoršuje, je celá řada. Přirozenou příčinou je věk. Tak jako ostatní části těla, i sluch se pomalu zhoršuje. V běžných případech ale nejde o žádnou katastrofu a většina lidí se s tímto problémem vypořádá docela dobře.

Vedle věku však hrozí potíže se sluchem zejména lidem, kteří byli vystaveni dlouhodobě silnému hluku. Jde o pracovníky v různých průmyslových i zemědělských závodech s vysokou hlučností. Potíže mívají i lidé pracující na železnici, ale i v mnoha dalších oborech. V některých případech vše umocní nepoužívání ochranných pomůcek. Jindy se ale ochranná sluchátka používat nedají.

K mnohým problémům se sluchem dojde po úrazech či tehdy, kdy je ucho vystaveno příliš silnému zvuku v podobě výbuchu či výstřelu. Sluch může být poškozen zánětem, působením alergie či jinými zdravotními komplikacemi. Ve vyšším věku se negativně projeví i záněty středouší v dětství. Zánět středního ucha ostatně může dostat i dospělý.

Docela kuriózní je, že mnoho potíží si způsobujeme sami. Například poslech hudby na sluchátka s příliš vysokou hlasitostí. Používání „špuntových“ sluchátek, která mohou poškodit bubínek a zavléct do ucha také různé infekce. Mnoho sluchových vad má na svědomí kouření, které ohrožuje sluchový nerv. Nezanedbatelné také je, jakým způsobem někteří čistí své uši. Použití vatových tyčinek uvnitř zvukovodu vede k zatlačování mazu směrem k bubínku a k znemožnění řádného přenosu zvuku. Někteří jsou při čištění uší tak brutální, že si poškodí i samotný bubínek.

Jak uši chránit

Měli bychom se vyhýbat příliš velkému hluku. Poslouchat hudbu či sledovat televizi bez sluchátek. Nepřehánět to s hlasitostí a dopřávat si i dostatek ticha, aby mohly uši zregenerovat. Měli bychom chránit oblast uší, ale i zbytku hlavy před prochladnutím. Přestat kouřit, což pomůže i dalším částem těla či naší peněžence. Řešit problémy s ušima včas. Navštěvovat i preventivně specialistu. V případě, že je třeba odstranit nadbytečný ušní maz, svěřit se raději do jeho péče.

Jak poznat problém

Pokud dochází k vážnějšímu poškození sluchu, projeví se to obvykle pískáním, zvoněním nebo jiným nepříjemným zvukem. Znamená to, že došlo k poškození sluchového nervu. Nedoslýchavost se zase přihlásí o slovo neustálými dotazy typu „cože“. Spousta lidí má také problém, že není schopna rozlišit něčí řeč, jestliže se v okolí baví mnoho lidí současně. Typicky jde o situaci v restauraci nebo při nějakém setkání více lidí. Někteří lidé začnou proti své vůli slyšet hudbu nebo různé zvuky. Ve všech takových případech zajděte na ORL a nechte si sluch odborně vyšetřit. Možná postačí průplach zvukovodu. Možná budete potřebovat naslouchátko, možná vám lékař doporučí i něco jiného. Zanedbaný problém se ale může vymstít. (Dále čtěte: Největší nesmysly, které se tradují o sluchu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu