Jak snižovat vysoký krevní tlak

Zdraví 13. ledna 2020 | 13:32 — Anna Novotná
Existuje názor, že vysoký krevní tlak vzniká jen důsledkem nadváhy a kouření. Jsou ale i lidé, kteří jsou štíhlí a sportují a stejně mají potíže. Co bychom měli vědět? Jak tlak snižovat? Poradíme.
Další 2 fotografie v galerii
Pravidelně si nechte zjistit hodnoty tlaku, můžete předejít velkým potížím / Depositphotos

Vysoký krevní tlak vzniká z různých příčin. Vedle zužování průchodu tepen je to problém v regulaci tlaku nervovou soustavou, příliš vysoký příjem sodíku, stres, genetická predispozice a mnoho dalších důvodů.

V některých případech vysoký tlak působí lidem obtíže a citlivě ho vnímají. Projevuje se třeba závratěmi, nevolností, návaly horkosti a dalšími příznaky. Jiní lidé jsou naprosto bez problémů a na vysoký tlak se přijde až náhodně při návštěvě lékaře a rutinním přeměření hodnot krevního tlaku při prohlídce.

Pokud nemáte nadváhu a nekouříte, a přesto se u vás prokáže vysoký krevní tlak, nechte si udělat důkladnou prohlídku. Někdy se vysokým tlakem hlásí o slovo nemocné ledviny. Může však jít i o hormonální nerovnováhu nebo o reakci na stres.

Prevence a první pomoc

Určitě je dobře, pokud je člověk v dobré fyzické kondici, nekouří a nepřehání to se solí. Měl by si také každý vyzkoušet, zda mu krevní tlak zvyšuje káva či černý čaj, případně jiné potraviny. Doporučuje se jíst česnek. Změna životosprávy může mít zásadní vliv, ale nemusí to tak být u každého. Studie ukázaly, že nadváha, obezita a kouření mají vliv asi u třetiny nemocných. U ostatních se uplatňují jiné důvody. Také je třeba připomenout, že každá změna v životosprávě má možnost se projevit až po určité době dodržování. Je proto nesmysl myslet si, že když si méně osolím oběd, sníží se mi tlak. Ale po určité době může mít snížený příjem soli vliv.

Vhodný druh tělesné aktivity

Osoby, které mají vysoký krevní tlak, by měly provozovat aerobní cvičení. Tepová frekvence by měla zůstat zhruba na úrovni 50 až 75 procent maximální tepové frekvence. Ta se s věkem snižuje. Zatímco u dvacetiletého je zhruba na úrovni 195 tepů za minutu, s každými deseti lety navíc klesá zhruba o deset tepů. Padesátiletý člověk má maximální tepovou frekvenci asi 175. Z uvedeného vyplývá, že optimální cvičení v této věkové kategorii je při tepové frekvenci 88 – 131.

A jaký sport vybrat? Můžete zvolit přímo kardiofitness, jogging, běh, plavání, veslování, rekreační tenis, inline bruslení, běh na lyžích či cyklistiku. Výborná je rychlá chůze. Cvičení by mělo trvat alespoň půl hodiny denně. Máte-li čas na hodinu, chybu neuděláte. Dávejte pozor na přepínání sil. Pokud nejste vysportovaní, začínejte postupně a po malých dávkách přidávejte.

Léky

Léky by měly být poslední variantou, pokud selžou jiná opatření. Dlouhodobé užívání pochopitelně zatěžuje organismus a působí různé další obtíže. Někdy se však bez nich nemocný neobejde. Dále čtěte: Využijte banán jako lék. Pomáhá na nervy i zažívací problémy.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...