Lidé si začali šít roušky doma. Aby fungovaly, je třeba dodržet několik důležitých pravidel

Zdraví 17. března 2020 | 07:09 — Helena Malá
Roušek je kvůli šíření kákazy koronavirem akutní nedostatek, o účinných respirátorech ani nemluvě. Lidé se tak houfně pouštějí do výroby látkových roušek, které pak prostřednictvím sociálních sítí nabízejí i dalším lidem. I výroba těchto ochranných pomůcek má ale svá pravidla, která je nutné dodržet.
Další 3 fotografie v galerii
Domácí výroba látkových roušek se rozjela na plno / Twitter

V prvé řadě je třeba si říct, že roušky nechrání člověka před nákazou koronavirem. Na druhou stranu i odborníci se shodují, že jsou lepší než nic. Aby bavlněná rouška fungovala, jak má, je třeba dodržet pár zásad:

  • Před nasazením roušky si umyjte ruce mýdlem, případně použijte dezinfekci.
  • Při nošení se roušky nedotýkejte.
  • Jakmile rouška zvlhne, je třeba ji vyměnit – nejpozději po dvou hodinách nošení.
  • Roušku sundejte tak, že ji uchopíte pouze za tkalouny či gumičky.
  • Následně si důkladně umyjte ruce mýdlem, případně vydezinfikujte.
  • Špinavou roušku uchovávejte nejlépe v uzavřené nádobě a před dalším použitím ji vyvařte.

Látku si otestujete i doma

K výrobě látkových roušek používají lidé 100% bavlnu. Pokud máte doma látku, ale nejste si jisti, zda jde o bavlnu, můžete provést malý test. Z látky získejte vlákno a to pak sirkou nebo zapalovačem zapalte. Pokud jde o bavlnu, mělo by se rychle vznítit a hořet rychle jasným plamenem. Zůstat by pak po něm měl jemně šedý popel. Zároveň byste také měli cítit zápach po spalovaném papíru. Pokud by ale šlo o syntetické vlákno, například polyesterové, začne se dříve tavit, než hořet. Při hoření potom cítíte nasládlý aromatický zápach, který někteří označují za chemický.

Ochráníte hlavně druhé

Jak už jsme se zmínili, bavlněná rouška má hlavně vliv na to, že pokud jste nakažení a ještě o tom třeba nevíte, nebudete šířit virus ve svém okolí.

Nejlepším materiálem pro roušky vlastní výroby jsou bavlněná trička, povlaky na polštáře (sypkovina), nebo jiné bavlněné materiály. Tyto materiály jsou schopny filtrovat přibližně 50 % částic velikosti 0,2 mikronu, tedy velikosti odpovídající velikosti koronaviru. Jsou také dobře prodyšné, což znamená, že jsou vhodnější na nošení více hodin v kuse.

Ale pozor! Zdvojení materiálu na roušce domácí výroby přispívá jen k velmi nepatrnému zvýšení efektivity, zato snižuje prodyšnost.

Jde to i z papírového kapesníku

Zajímavý a hlavně velmi jednoduchý návod na jednorázovou roušku pro osobní potřebu zveřejnila na sociálních sítích také 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Stačí mít po ruce běžný papírový kapesníček, složit do harmoniky a přicvaknout na koncích tkaloun sešívačkou. Roušky vyrobené z jednoho balíčku kapesníčků by vám prý měly vydržet na celý den. O tom, jak si lze bavlněné roušky doma vyrobit, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu