Pásový opar může napadnout každého, kdo má oslabenou imunitu. Pusťte se do boje včas

Zdraví 12. srpna 2020 | 07:32 — Klára Sanders
I když pásový opar nepatří mezi častá onemocnění, pokud je vaše imunita oslabená, může se lehce stát, že potká i vás. Jeho průběh mohou ztížit i další komplikace.
Dalších 7 fotografií v galerii
Pásový opar je bolestivé kožní onemocnění / Depositphotos

Pásový opar, který se nazývá též herpes zoster, je bolestivé kožní onemocnění vyvolávané herpetickým virem Varicella-zoster (Varicella-zoster-virus, VZV). Nemoc se projevuje tvorbou puchýřků v ohraničených ložiscích. Ložiska jsou dána rozsahem inervace příslušného nervu (tzn.: jak je příslušná tkáň zásobena nervovými vlákny). Jedná se vlastně o vnější projev zánětu nervu.

Spouštěcím mechanismem tohoto nepříjemného onemocnění může být stres, úraz, operace nebo závažné onemocnění. Rizikovým faktorem je i věk. A právě i oslabená imunita může mít vliv na průběh pásového oparu. Díky těmto komplikacím může mít pásový opar dlouhodobé, nebo dokonce trvalé následky. 

Projevy pásového oparu

Už jeho název napovídá, že se objevuje v pásu či na větší ploše, a to nejčastěji podél některého nervu, protože jeho viry v těle přežívají právě v oblastech nervů. Mezi častá místa výskytu patří hrudník a břicho. Ložiska mohou být různě velká od jednoho do deseti centimetrů v průměru. Jedná se o nahromaděné puchýřky, které většinou výrazně bolí.

Právě bolest je to, co odlišuje projevy pásového oparu třeba od alergické reakce, která spíše svědí. Onemocnění doprovází zvýšená teplota a obvykle se ložisko do týdne zahojí. Problém může nastat v případě, že si pacient místo rozškrábe, pak je tu samozřejmě riziko infekce.

Komplikace spojené s pásovým oparem

Postherpetická neuralgie

Postherpertická neuralgie je nejčastější komplikací pásového oparu. Odhaduje se, že postihne každého čtvrtého nemocného, který je starší padesáti let. Neuralgie je lékařský termín, jenž se používá pro bolest způsobenou poškozením nervů.  Postihuje oblast, kterou daný nerv zásobuje. Postherpetická znamená, že se vyskytuje i poté, co zmizí typická vyrážka a další symptomy nemoci. Může váš život ovlivňovat měsíce, ale i roky. Projevuje se:

  • Pálivou, bodavou či pulzující bolestí, která neustává anebo se neustále vrací.
  • Vnímáním jakéhokoliv doteku na postiženém místě, jako by to byl bolestivý podnět.
  • Zvýšenou citlivostí na bolest.

Pásový opar a oko

Pokud pásový opar postihne oblast oka, hrozí vznik:

  • Vředů na rohovce, které se mohou zhojit jizvou a trvale poškodit zrak.
  • Zánětu oka nebo očního nervu.
  • Zeleného zákalu, který je způsoben zvýšeným tlakem uvnitř oka.

U pásového oparu je důležité, aby byla včas zahájena léčba. Pokud nemoc postihne i oko, platí to dvojnásob. V opačném případě mohou komplikace způsobit až oslepnutí.

Pusťte se do boje

Do boje proti riziku vzniku pásového oparu se vydejte cestou zvyšování imunity. Dbejte na dostatečný příjem vitaminu C z čerstvého ovoce a zeleniny. Pokuste se také vyhýbat stresu a fyzickému vysílení, dbejte u sebe i dětí na vyváženou stravu a otužování. Tím snížíte nejen riziko vzniku pásového oparu, ale celkově posílíte svou imunitu. Pásový opar většinou nikoho na životě neohrožuje. Nejčastější komplikace, postherpetická neuralgie, však umí život značně znepříjemnit. Psali jsme také: Skutečné důvody, proč ztrácíme řasy a obočí

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu