Sklizeň různých druhů dýní začíná. Objevte jejich skvělé účinky na zdraví
Dýně je velmi výživná podzimní ingredience. Lze ji využítí ve slané i sladké kuchyni. Pro získání co nejvíce zdravotních výhod z dýně byste ji však měli konzumovat především jako zeleninu, nikoli v dezertech.
Existuje celá řada dýní, ale všechny mají společné to, že obsahují značné množství betakarotenu, vlákniny, vody, vitaminu C, draslíku, železa a dalších minerálů. To je samo o sobě dobře a pro většinu z nás má dýně výborné zdravotní účinky. Neplatí to ale pro všechny a v jakémkoli množství.
Zdraví prospěšná dýně
Konzumace dýní prospěje lidem, kteří jsou v zásadě zdraví, ale objevují se u nich nejrůznější civilizační obtíže. Dýně je vhodná jako potravina pro redukci hmotnosti, protože nemá tolik sacharidů, naopak má poměrně hodně vlákniny. Na dýně by se měli soustředit i ti, kdo potřebují posílit svůj zrak, stejně jako své plíce, srdce i ledviny. Dýně působí blahodárně na střeva a naše pohlavní orgány. Zařadit do jídelníčku by ji měli muži, zejména vyššího věku, protože si tak chrání svou prostatu. Také tato zelenina působí jako prevence některých druhů rakoviny, například rakoviny plic, žaludku, prsu či slinivky.
Široká škála účinků na zdraví
Dýně zvyšuje naši imunitu, pomáhá produkci bílých krvinek, působí v prevenci proti šedému zákalu, zlepšuje stav kůže, chrání před UV zářením. Pomáhá snižovat obezitu. Působí i proti astmatu, vysokému cholesterolu a vysokému krevnímu tlaku. Je prevencí ledvinových kamenů a cukrovky druhého typu.
Pokud se podivujete nad tím, jak je tohle všechno možné, pak vězte, že odpověď je poměrně jednoduchá. Přesně takto totiž v našem těle funguje jednak vitamin C, a pak také betakaroten, draslík a další minerály, jakož i vláknina a voda. Na rozdíl od různých tabletek jsou v dýni tyto prvky v přirozené formě a tělo je dobře vstřebává. Pozitivní účinky má pochopitelně i jiná zelenina, která je bohatá na stejné látky. Celoročně je u nás dobře dostupná například mrkev.
Komu dýně škodí
Pro konzumaci dýně ale platí stejné pravidlo jako pro konzumaci ostatních potravin. I sebezdravější potravina v příliš vysokém množství či v případě lidí s určitými zdravotními problémy může vyvolat problémy. Na pozoru by se měli mít všichni ti, kterým škodí větší množství draslíku. Může jít o osoby s nemocnými ledvinami nebo lidi, kteří užívají specifické léky na srdce s obsahem tohoto prvku a konzumace dýně by tak způsobila tzv. hyperkalémii, která může být i život ohrožující. Do stejného stavu byste se dostali i tehdy, když byste se snažili jíst obrovská množství této zeleniny. Betakaroten se v těle mění částečně na vitamin A a jeho nadbytek by mohl poškodit vaše játra nebo ledviny. Existují také lidé, kteří jsou na dýni alergičtí.
Výborný a rychlý recept na dýni
Recept na dýni se slaninou je rychlý a jednoduchý. Příprava chutného pokrmu vám zabere přibližně 40 minut.
Ingredience
- 750 g dýně (nejlépe Hokkaido, nakrájená na plátky a zbavená semen)
- 210 g anglická slanina (nakrájená nadrobno)
- 40 g máslo (nakrájené na kousky)
- 4 ks jarní cibulka (pokrájená na kolečka)
- 1 stroužek česneku (nakrájený na plátky)
- sůl, pepř mletý
Příprava
V širší pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte 10 g másla a osmažte na něm slaninu a česnek dozlatova. Poté směs vyjměte a na ubrousku nechte odsát tuk. Do pánve nyní dejte dýni, podlijte 125 ml vroucí vody, stáhněte plamen a zakryté duste asi 10 minut, případně až je dýně měkká a voda téměř vyvařená.
Přidejte směs slaniny a česneku a zbylé máslo a za občasného zamíchání restujte ještě asi 10 minut. Nakonec přisypte cibulku, osolte a opepřete, zlehka promíchejte a neprodleně noste na stůl. Na závěr můžete posypat opraženými dýňovými semínky. Psali jsme také: Vyrobte si doma velmi snadno silné přírodní antibiotikum.