Naučte se poznat první příznaky selhávání srdce

Zdraví 31. října 2020 | 11:59 — Klára Sanders
Každoročně je v České republice diagnostikováno srdeční selhání téměř u 40 tisíc lidí. Navíc téměř polovina z nich do pěti let od vyřčení diagnózy zemře. Lékaři proto varují, aby lidé nepodceňovali první příznaky a co nejdříve navštívili odborníka.
Dalších 5 fotografií v galerii
Lékaři varují, aby lidé nepodceňovali první příznaky srdečního selhání a co nejdříve navštívit odborníka / Pixabay

Srdeční selhání je chronické onemocnění, při kterém srdce nezvládá zásobovat orgány dostatkem krve, kyslíku a živin. Srdce je sval. Pumpa, která rozvádí krev po těle. Na kvalitě jeho fungování závisí také kvalita našeho života. Přesto se mnoho lidí vyhýbá správné léčbě a často zbytečně umírá.

Nepřehlédnětě příznaky selhávání srdce

Na rozdíl od infarktu je selhávání srdce postupnou záležitostí. Srdce z různých příčin přestává pracovat tak, jak má. Jeho funkčnost se snižuje, a s tím přicházejí nejrůznější příznaky, které ale může pacient vyhodnotit špatně. Jedním z příznaků jsou otoky nohou i otoky v oblasti břicha. Dále je typické zadýchávání se. Nejprve v zátěži, ale později i v klidu. Protože se krev nešíří po těle dostatečně a orgány se neokysličují správně, dochází k rozvoji únavy a k různým dalším příznakům.

Zahajte co nejdříve léčbu

Při výše uvedených projevech je třeba vyhledat lékaře. Neomlouvat si potíže tak, že souvisejí s věkem nebo že se jedná o nějaká jiná onemocnění, která se stejně nedají řešit. Je třeba si uvědomit, že selhání srdce může radikálně zkrátit náš život. U této nemoci není nikdy jasné, kdy nastane konec. Proto byste měli usilovat o to, být pod kontrolou, užívat předepsané léky, které zpomalují progresi nemoci. Existují i moderní preparáty, které na rozdíl od starších léků nemají tolik vedlejších účinků. U mladších a jinak zdravých pacientů se může uvažovat i o transplantaci srdce. Největší překážkou je v tomto případě cukrovka nebo prodělaná mozková příhoda.

Dbejte na prevenci

Nejlepší je prevence tohoto onemocnění. Je dobré si uvědomit, že naše srdce je devastováno kouřením, pitím alkoholu, obezitou, nedostatkem pohybu, příjmem nevhodných potravin, zejména nedostatkem zeleniny a dalších k životu potřebných látek, které zdravá a vyvážená strava obsahuje. Jako u ostatních onemocnění i zde je na vině stres, nedostatek spánku, přepracovanost a další momenty, které usnadňují onemocnění jeho nástup. Na vině je také neléčená hypertenze, ale i mnoho dalších faktorů, které jsou vzájemně propojeny.

Prognóza

Prognózy onemocnění nejsou příliš dobré. V neléčeném stavu může dojít k úmrtí prakticky kdykoliv a délka dožití se pohybuje od dvou do čtyř let. Léčená nemoc se velmi zpomaluje a pokud dojde k dobré spolupráci lékaře a pacienta, můžeme uvažovat klidně o 15 letech od diagnostikování problému. Je ovšem potřeba radikálně změnit svůj životní styl a začít o sebe pečovat. Psali jsme také: Smrtící kvarteto nemocí, které způsobí, že budete trpět metabolickým syndromem

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu