Smrtící kvarteto nemocí, které způsobí, že budete trpět metabolickým syndromem

Zdraví 27. srpna 2020 | 08:49 — Monika Moorová
Definovat metabolický syndrom není jednoduché. Není to totiž jedna nemoc, ale soubor mnoha problémů. Nejlépe jeho příznaky vyjadřuje výraz smrtící kvarteto.
Další 4 fotografie v galerii
Skutečně účinná je ale změna životosprávy / Depositphotos

K syndromu vedou různé cesty, a navíc nejsou jeho projevy u všech lidí totožné. Historie výzkumu tohoto stavu sahá do osmdesátých let 20. století, kdy se začalo popisovat tzv. "deadly quartet" tedy "smrtící kvarteto" příznaků. 

Nemoc nerada chodí sama

Vzhledem k tomu, že se v případě metabolického syndromu nejedná o onemocnění jako takové, bývá obtížné ho přesně definovat. Obecně však odborníci mluví o nenáhodném souběhu klinických nálezů a laboratorních výsledků, které se navzájem umocňují. Aby se u pacienta dal diagnostikovat metabolický syndrom, musí u něj být přítomny alespoň tři z pěti rizikových faktorů. 

Jaké jsou hlavní příznaky metabolického syndromu?

  • vysoký krevní tlak 
  • získaná cukrovka (diabetes II. typu)
  • obezita typu "jablko"
  • poruchy srážení krve
  • cholesterolová nerovnováha 

Problém je v tom, že v kombinaci se jednotlivé složky navzájem posilují, a vzniká tak začarovaný kruh, který vede ke stále závažnější výchylce z rovnováhy.

Jak léčit metabolický syndrom?

Vzhledem k tomu, že se nejedná o onemocnění, ale soubor více faktorů, zaměřuje se na jednotlivé složky i samotná léčba. Podávají se tedy medikamenty na snížení krevního tlaku, stejným způsobem se upravuje i hladina tuků v krvi a snižuje glykémie, přičemž terapie bývá celoživotní. Léky lze rovněž částečně omezit vstřebávání tuků ve střevech. Pokud však pacient příjem stuků ze stravy sám nesníží, může se setkat s celou řadou nepříjemných obtíží – například průjmem či nadýmáním. Je to medikace dlouhodobá, v podstatě doživotní.  

Pomůže změna životního stylu

Skutečně účinná je ale změna životosprávy. Pohyb a zdravá strava dokážou zcela zvrátit vývoj příznaků. U mnohých pacientů lze dokonce dosáhnout výrazného zlepšení, pokud pacient zhubne a zlepší svou fyzickou zdatnost.

Jaká je prevence?

Jak z výše popsaného vyplývá, podstatnou roli hraje celkový životní styl, jehož úpravou by mělo dojít k výraznému zlepšení jednotlivých obtíží. V opačném případě je nutné přistoupit k dlouhodobé léčbě medikamenty v kombinaci s racionální výživou, pohybem, nulovou konzumací alkoholu a zákazem kouření. Časté brnění prstů není dobré podceňovat. Jeho příčina může být závažná.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu