Zbavte se kašle. Vsaďte na dekorativní zvlhčovač vzduchu

Zdraví 08. prosince 2020 | 10:22 — Anna Novotná
Chcete se dobře cítit, svobodně dýchat a zútulnit si svůj prostor? Vsaďte na dekorativní zvlhčovač vzduchu. Ochrání vás i vaše děti a vykouzlí v interiéru působivou atmosféru.
Další 3 fotografie v galerii
Jsou krásné a účinné / Depositphotos

K závěru roku patří různá nachlazení spojená s kašlem. A příčinou je často jen zcela obyčejná věc. „V praxi vidíme, že lidé trápí kašel, astma i různá chřipková nachlazení zbytečně. Stačilo by, aby více větrali a neměli doma příliš suchý vzduch,“ potvrdila pro Magazín Plus lékařka Věra Dorotíková z Brna.

Vsaďte na páru

A jak se chránit před zimními nemocemi? Skvěle pomáhá nejen lektvar z cibule, česneku a medu, ale také zvlhčovače. Jsou velmi účinné i dekorativní. Osvěží vaši domácnost i vaše dýchací cesty. Přidáním esenciálního oleje navíc decentně provoní celý interiér. Jemná vlhká pára ze zvlhčovače má mnohdy až zázračné účinky.


Vědci jednoznačně prokázali, že zvýšení vlhkosti v domácnosti nad 45 % (ideální je 50 %) ničí chřipkové viry. „Je také zřejmé, že není nutné chránit děti a sebe před chladem, mnohem důležitější je chránit se před suchým, vydýchaným vzduchem,“ dodala MUDr. Dorotíková.

Pozor na vysušené prostory

Studie z roku 1994 zjistila, že zvýšená vlhkost vzduchu může pomáhat při symptomech „syndromu nemocných budov“, mezi které patří bolest hlavy, očí, nosu, dráždění v krku, únava, závrať či žaludeční nevolnost. Tyto příznaky jsou považovány za důsledek vyčerpanosti, aerosolů, mikroorganismů a těkavých organických složek cirkulujících v recyklovaném vzduchu. Zvýšení vlhkosti vzduchu v nemocnicích na 40-50 % významně snížilo pocit suchosti, nepříjemné symptomy dýchacích cest a jevy statické elektřiny.

Jaký typ zvlhčovače zvolit

Větrání a zvlhčování vzduchu je tak velmi důležité. Zvlhčovače vzduchu dělíme na tři základní druhy podle toho, na jakém principu fungují.

1. Parní zvlhčovače vzduchu odpařují vodu pomocí topného tělesa. Takto vyrobená pára je čistá, bez bakterií, ale za cenu vyšší spotřeby elektřiny.
2. Ultrazvukové zvlhčovače vzduchu mají nízkou spotřebu elektrického proudu. Studenou mlhu tvoří pomocí vibrujícího ultrazvukového tělíska (oscilátoru).
3. Zvlhčovače vzduchu se studeným odparem mají technologii nejbližší způsobu odpařování vody v přírodě. Mohou i částečně čistit vzduch.

Vybírat můžete ze široké nabídky funkčních, ale také dekorativních zvlhčovačů. Běžně mají několik stupňů zvlhčování, barevné podsvícení, možnost přidat aromatickou esenci i funkci automatického vypnutí. Jak prospět svým průduškám, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu