Bojujte s plísní nohou levně a účinně, přinášíme babské rady za hubičku

Zdraví 15. června 2021 | 08:19 — Anna Novotná
Mykóza nohou je jedním z nejrozšířenějších problémů, který dokáže člověka pořádně potrápit. Obvykle se objeví ve chvíli, kdy nosíte neprodyšné boty často i celý den, což je ideální prostředí pro vznik různých mikroorganismů.
Další 2 fotografie v galerii
Jako prevence vzniku plísní v případě, že se vám často potí nohy, je skvělý dětský zásyp / Depositphotos

Stejně jako u plísně v domácnosti totiž stačí pro její rozvoj vlhko a špatný odvod vzduchu.

Když nohy pálí

Plíseň na nohách se obvykle objevuje mezi prsty, ale může také za ztvrdlé a rozpraskané paty. Zpočátku se onemocnění projevuje svěděním, rozpraskáním, pálením a šupinatěním. Někdy plísňová onemocnění dokonce mokvají a nakonec jsou velmi bolestivá. Plíseň se přitom nevyhýbá ani nehtům. Projevuje se jejich zahnědnutím, lámáním a drolením.

Bojovat s plísní můžete buď přípravkem z lékárny, který ovšem není zrovna nejlevnější, anebo vyzkoušet některé babské rady. Několik jich pro vás máme.

Ověřený ocet i soda

Smíchejte trochu jedlé sody s vodou a vzniklým roztokem potřete postižený nehet. Nechte působit zhruba pět až deset minut, poté chodidlo důkladně opláchněte čistou vodou. Nezapomeňte nehet důkladně vysušit.

Skvěle poslouží i roztok octa a vody v poměru jedna ku jedné. Z roztoku si připravte vodní lázeň, v níž necháte chodidlo s postiženým nehtem několik minut ponořené.

Přírodní antibiotikum

Pomoci může také potírání nehtu stroužkem česneku. Ten před aplikací rozřízněte, aby se účinné látky snadněji dostaly do kontaktu s nehtem.

Roztok z kurkumy

Připravte si roztok, který bude tvořit lžička kurkumy, lžička namletého zázvoru a zhruba tři lžičky rozpuštěného másla. Po umíchání jej natřete na postiženou oblast a nechejte působit ideálně několik hodin. Poté nohy důkladně omyjte a vysušte.

Lázeň z rozmarýnu

Vezměte si hrst čerstvých listů (nebo půl hrsti sušených) této byliny a zalijte litrem vařící vody, nechejte louhovat přibližně deset minut. Pak tekutinu přeceďte a nalijte do vany. Pokud nemáte možnost využít rozmarýnovou koupel, připravte si menší množství tohoto roztoku pro lokální použití. Čtěte také: Byliny pomohou vyřešit nejeden zdravotní či kosmetický problém. Nasušte si je na zimu

Na jednu lžíci sušeného rozmarýnu stačí přibližně sklenička vařící vody. Doba louhování je stejná, tekutinou si pak pořádně omyjete postižené končetiny. Zvýšenou pozornost věnujte zejména oblasti mezi prsty. Na závěr si nezapomeňte nohy dobře osušit.

Když se vám potí nohy

Jako prevence vzniku plísní v případě, že se vám často potí nohy, je skvělý dětský zásyp. V případě, že nemáte k dispozici zásyp, lze jako alternativu použít například škrob.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu