Bolesti zad, kloubů, žaludku, hlavy. To vše zdaleka nemusí souviset s fyzickým problémem

Zdraví 24. července 2021 | 10:15 — Marcela Plachá
Bolesti zad, kloubů, žaludku, hlavy – to vše zdaleka nemusí souviset s fyzickým problémem. Stále více se ukazuje, že za pozadím většiny zdravotních potíží je psychika. A bez psychoterapie se prakticky nedají řádně vyléčit. Je tedy načase přestat se bát psychologů a zaměřit se na svou hlavu.
Další 3 fotografie v galerii
Terapeutický rozhovor není pokec s kamarádkou / Depositphotos

Jak psychoterapie funguje

Hlavní je dobře nastolený vztah. Důležité je terapeutické spojenectví. Rozhodně ale psychoterapie není jen vypovídáním se. Terapeut musí umět vést rozhovor.

Nic není bez práce

Důležité je, aby klient byl motivovaný k práci na sobě a aby si vybral terapeuta, se kterým se bude cítit dobře. I když psychoterapeut nepředepisuje žádné léky ani fyzicky nemanipuluje s lidským tělem, dokáže působit na fyzickou strukturu mozku. S nástupem moderních zobrazovacích metod se zjistilo, že správná psychoterapie umí „změnit vzpomínky“, a tím vyřešit traumata či pocit nedostatku. S touto metodou pracuje „somatic experiences“, kterému se u nás věnuje např. Iveta Havlová.

„Jde zejména o to zlepšit své vzpomínky na dětství a své rodiče. Navodit si stav, že jsem vždy byl milované dítě. Rozhodně rodičům nevyčítat, co v té době dělali, protože oni dělali jen to, co bylo v jejich silách. Těžko jim můžeme zazlívat, že nebyli lepší. Jde tedy o změnu našich vzpomínek a tím o zahojení dětských traumat,“ vysvětluje Iveta Havlová. Vhodnými terapeutickými postupy jsou pak ošetřeny negativní emoce a tlumena stresová reakce.

Důležité jsou návyky

Tak, jako se učíme cizí jazyk, tak se také učíme regulovat vlastní emoce, vypořádat se s negativními myšlenkami i změnit nefunkční chování. Tím, že se učíme, jak lépe zvládat zátěžové situace, naslouchat vlastnímu tělu a správně sytit své potřeby, dochází ke změnám nejen v mozku, ale i v těle. Vznikem nových lepších způsobů života opouštíme staré vzorce chování, které již nepotřebujeme.

Vracet se ke svému tělu

Jednou z nejjednodušších metod, jak se dostat z psychických potíží, je co nejčastější uvědomování si svého těla v přítomnosti. „Máme tělo a jsme v něm v bezpečí. Své tělo a pocity cítíme sami za sebe. Jaká je spojitost mezi tím, co cítíme v psychice a v těle. Jaká je spojitost mezi mým jednáním a pocity druhého. Uvědomit si, že vnitřní obsahy lidí silně tvoří realitu,“ popisuje terapeutka Iveta Havlová.

Pokud se nás rodiče málo dotýkali, málo nám potvrzovali, málo svědčili o tom, co cítíme a děláme, naučíme se orientovat na druhé, nepostavíme se v životě pocitově, myšlenkově a energeticky na vlastní nohy. Pak se v životě orientujeme například na to, aby si nás všimli, aby nás pochválili, aby se na nás nezlobili apod. Jsme orientováni na jejich existenci, činy, energii. Ne na existenci, činy a energii nás samých. „Začít cítit sám sebe a postavit se energeticky na vlastní nohy, je snad základní úkol každého člověka na cestě k plně prožitému životu,“ dodává Havlová. A právě s tím pomůže psychoterapie.

Bez televize

Pokud chcete své duši ulevit, dejte si na pár týdnů pauzu od sledování televize. Jedná se totiž o extrémní emoční zátěž. Tak jako nás díky empatii baví číst knížky, protože spoluprožíváme jejich děj s hlavními postavami, s nimi se bojíme, radujeme, pláčeme, tak úplně stejně spoluprožíváme děj s lidmi ze zpravodajských příběhů. Jenže lidská empatie je stavěná na to spolu-cítit s rodinou a přáteli, ne s celým světem. Prostě tolik trápení neusoucítíme. Buďto vyhoříme, nebo otupíme. A vyhořelých a otupělých jedinců bohužel rychle přibývá. Projevit se to může i střevními problémy. Jak spolu souvisí střeva a psychika, jsme psali zde.

Zdroj info: www.celostnimedicina.czpsychologie.cz, www.ivetahavlova.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu