Hořká chuť je důležitá v horkých dnech, dokáže organismus ochladit

Zdraví 20. července 2021 | 06:35 — Marcela Plachá
Ať už je káva zdravá, nebo ne, jisté je, že prospěšná je její hořkost. A protože hořká chuť ochlazuje vnitřní prostředí organismu, měli bychom si ji dopřávat zejména v letním období. Ideálně ale ne formou kofeinové kávy, ale spíše formou tradičních hořkých nápojů našich předků. Překvapí vás, jak moc jsou léčivé.
Další 3 fotografie v galerii
Káva má omamné aroma i chuť, ale nesmí se to s ní přehánět / Depositphotos

Italská káva

V Itálii se káva nikdy nepěstovala, přesto tam má pití kávy velice silnou tradici. Italové si bez kávy neumějí svůj život snad ani představit. Káva je otázkou jejich životního stylu. Někdo do Itálie jezdí hlavně kvůli dobré kávě. Italové se kávou na jednu stranu chlubí, zároveň je ale jejich caffè něčím zcela běžným. Taková malá každodenní radost, malá kávička.

Průměrný Ital spotřebuje zhruba 6 kg kávy za rok. Možná je tím důvodem i to, že horkokrevní Italové se potřebují ochlazovat. A hořká chuť skutečně vnitřní prostředí organismu ochladí. Podobně jako pivo. Bohužel ale káva překyseluje organismus a není vhodné pít ji každý den.

Čím ji nahradit

Zrnková káva nemusí všem zcela vyhovovat, i když její hořká chuť je pro organismus důležitá. Vhodnější než klasická káva je kávovinový nápoj, tedy pražená čekanka, ječmen, žito nebo i jiné alternativy. Náhražky kávy volí zejména kardiaci, lidé se žaludečními vředy, těhotné ženy, nebo ti, kteří chtějí předejít překyselení organismu. Kávovinové nápoje neobsahují kofein, ale naopak obsahují velmi prospěšný inulin, který pomáhá při léčbě žlučových a ledvinových kamenů, zánětů močových cest, nechutenství i zácpě. V tlustém střevě navíc vyživuje prospěšné mikroorganismy. Kávovinové nápoje tak všeobecně prospívají trávení.

Nejznámější kávovinové nápoje:

  • Špaldová káva (vzniká pražením pšenice špalda).
  • Cereální nápoj Caro (obsahuje čekanku, ječmen a žito).
  • Cikorka (vyrábí se pražením kořene čekanky).
  • Ájurvédská káva (doplňuje ji bylina brahmi nebo ašvagandha, které jsou účinné i proti stresu a napětí, zvyšují výkonnost a bdělost).

Proč v létě vsadit na hořkost

Podle tradiční medicíny hořká chuť všeobecně posílá energii dolů a do hloubky, ale také vysušuje. „Hořké potraviny je proto dobré konzumovat při vlhkém a horkém počasí. Svou chladnou povahou pomáhají při horkosti ve žlučníku a při trávení tuků. Hořká chuť také snižuje horečku, vysoký krevní tlak, agresivitu, odstraňuje otoky i zácpu,“ vyjmenovává odborník na dietetiku Paul Pitchford.

Hořká chuť nás podle tradiční čínské medicíny může zbavit nepříjemných vyrážek, úporné candidy i toxických látek. „Působí pozitivně i na hubnutí, protože podporuje odbourávání tuků, zrychluje metabolismus a vyvolává pocit sytosti,“ upozorňuje Pitchford. Jak dále ochladit organismus jsme psali zde.

Zdroj info: www.radynacestu.cz, www.tradicni-terapie.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu