Jak si správně lehnout a další důležité detaily pro kvalitní spánek

Zdraví 28. července 2021 | 12:27 — Marcela Plachá
Posilující spánek je základ zdraví i dobré nálady. Potíže s nespavostí má ale stále více lidí. Říká se, že jak si kdo ustele, tak si lehne. Poradíme vám, jak si tedy lehnout.
Další 3 fotografie v galerii
Na poloze prý záleží / Depositphotos

Místo, kde se skryjete před problémy a načerpáte síly - to by měla být vaše ložnice. Především postele tvoří nejdůležitější součást nábytku v domácnosti. Obecně lidé stráví třetinu života na posteli, proto je třeba věnovat zvýšenou pozornost při výběru postele i matrace. Přestaňte se pokoušet spát a raději rovnou spěte!

Podle tradiční medicíny je ideální polohou pro zdravý spánek leh na pravém boku. Pravá ruka je pokrčená na polštáři a levá volně spočívá na boku. Srdce je při této pozici výš než játra a krev i vnitřní energie mohou volně cirkulovat.

Leh podle jógy

Jogíni upozorňují i na to, že se při lehu na pravém bohu zprůchodní více levá nosní dírka, která je spojována s měsíční energií (energií chandra). Tím, že se dostane levá nosní dírka do dominance, podpoří se tok této měsíční energie, která v těle prohlubuje zklidnění. Energie chandra je také spojována s ženskou chladivou energií. Spánek na pravém boku prohloubí kvalitu spánku a tím podporuje regeneraci celého těla během něj.

Opravdu záleží na posteli?

V dávné minulosti spali lidé jen na holé zemi. Postupně si místo na spaní různě vylepšovali. Zejména kůží zvířat, dekami a později také dřevěnou lavicí. Skutečnou postel měli zpočátku jen ti nejzručnější a později ti nejbohatší.

Nyní však vlivem stresu, náročného způsobu života a nízké fyzické aktivity stále více lidí trpí nespavostí a bolestí zad, proto je důležité, aby si právě v ložnici vytvořili co nejoptimálnější prostředí. K tomu je zapotřebí především kvalitní postel, rošt a matrace. Při jejich výběru musíte především zohlednit svou hmotnost a další individuální požadavky.

Optimální je využití přírodních materiálů. Postel s roštem jsou vhodné z borovicového dřeva, matrace třeba s pohankovou výplní.

Čím doplnit jídelníček

Jak ale říkají terapeuté tradiční medicíny, ani na sebelepší matraci se nevyspíte do růžova, pokud je ve vašem organismu neklid a různé blokády energie. V tom případě doporučují zaměřit se na byliny a psychoterapii. Do jídelníčku je pak dobré zařadit moruši bílou, anděliku čínskou, indickou ašvagandu, lékařskou šalvěj nebo ječné kroupy.

Důležité detaily pro kvalitní spánek

„Mezi 21. a 23. hodinou večerní je nejvyšší aktivita vnitřního trojitého zářiče. V tuto dobu se tělo připravuje na spánek a nemělo by se činit nic pro aktivaci organismu. Tedy nekouřit, nepít alkohol ani nejíst. Pozor i na ostatní rušivé elementy, jako je například modré světlo z obrazovek počítačů a telefonů. Pokud jste zvyklí v posteli rolovat poslední výstřelky svých přátel na sociálních sítích, přepněte alespoň obrazovku do tzv. nočního režimu, který displej zbarví do oranžového odstínu,“ říká jogínka Šárka Simonidesová s tím, že modré světlo, které je součástí slunečního záření, v noci brání produkci melatoninu v těle, hormonu, který je důležitý pro kvalitu spánku. Další tipy pro spánek bez nočních můr najdete zde.

Zdroj: svethormonalnijogy.cz, tradicni-terapie.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu