Zrádná mononukleóza se tváří jako angína. Rozpoznejte ji včas a vyhněte se velmi těžkému průběhu nemoci

Zdraví 07. srpna 2021 | 09:10 — Anna Novotná
Infekční mononukleóza je závažné onemocnění, které se bohužel často zaměňuje za běžnou angínu. Příznaky jsou podobné, a proto se může stát, že bude diagnóza zpočátku nesprávná. Je však nutné, aby byla mononukleóza léčena včas, jinak hrozí závažný průběh nemoci s nutnou hospitalizací.
Další 4 fotografie v galerii
Při mononukleóze pocítíte silnou bolest v krku / Depositphotos

Mononukleóze se lidově říká líbací nemoc, z čehož vyplývá nejčastější způsob přenosu, ke kterému dochází prostřednictvím slin. Není však jediný, nakazit se můžete, i když se napijete ze stejné skleničky jako již nakažený nebo například použijete stejný příbor. 

Vyřadí vás ze života

Mononukleóza je infekční virové onemocnění, které způsobují EB viry. Jedinci se silnou imunitou si s ní dokáží poradit. Nemoc proběhne bezpříznakově. Lidé se slabší imunitou nakažení mononukleózou však brzy poznají její sílu. Výsledkem bývá nezřídka hospitalizace, karanténa, přísná dieta, zákaz sportu a alkoholu. 

Příznaky mononukleózy

Jak jsme již zmínili, onemocnění se nejdříve projevuje podobně jako angína. Zvětšením uzlin, zaníceným nosohltanem, bolestí v krku a oteklými mandlemi. Může také stoupnout teplota. Proto se může stát, že bude mononukleóza zaměněna za angínu. Rozdílovým příznakem je dlouhotrvající výrazná únava, která může přejít do chronické fáze. Postupně se k příznakům mohou přidat oteklý obličej a víčka, někdy se přidá vyrážka a teplota šplhá až k 40 stupňům Celsia.

Lékař může zpočátku naordinovat antibiotika. V případě mononukleózy však mohou zabrat jen dočasně. Brzy se však příznaky vrátí a jsou horší. Onemocnění lze prokázat z rozboru krve, který ukáže protilátky EB viru. Zkoumají se i bílé krvinky. Ultrazvuk jater a sleziny pak ukáže, že se orgány zvětšily, což je dalším průvodním jevem mononukleózy.  

Léčba je běh na dlouhou trať

V případě dlouhotrvajících vysokých horeček, případně i zvracení, bývá pacient hospitalizovaný. Často bývá v karanténě, protože je infekční a mohl by nakazit někoho dalšího. Na mononukleózu bohužel neexistuje specifický lék. Horečka se léčí antipyretiky. Nemocný by měl co nejvíce šetřit slezinu a především játra. Důležitá je přísná dieta s vynecháním tučných, těžkých, smažených a sladkých jídel. Zakázán je také alkohol a doporučuje se maximální klidový režim. Poté se pravidelně provádějí jaterní testy.

Návrat do běžného života

Pokud nemá postižený vážný průběh nemoci, mohl by se k pravidelnému pohybu či sportu vrátit do tří měsíců, pokud mu ustoupí potíže spojené s únavovým syndromem. Dietu by však měl dodržovat i nadále. Doporučuje se také vzdát se natrvalo alkoholu. Čtěte také: Dieta Sirtfood slibuje skvělé výsledky, zhubla díky ní i zpěvačka Adele. Jaký je její princip a je bezpečná?

Zdroj: MedicineNet.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu