Nepříjemný zápach z úst zejména po ránu. Proč vzniká a jak se jej zbavit

Zdraví 26. září 2021 | 08:53 — Zuzana Procházková
Nepříjemného zápachu z úst si mnoho lidí není vůbec vědomo, a to až do chvíle, než je na to někdo jiný upozorní. Bohužel, příčin je hned několik, může se jednat jak o banalitu, tak o vážný problém. Poradíme vám proto, jak zápachu z úst předcházet a jak jej úplně eliminovat.
Další 3 fotografie v galerii
Zápach z úst může signalizovat i vážný zdravotní problém / Depositphotos

Možná jste nevěděli, že k lékařského hlediska je dlouhodobý a přetrvávající zápach z úst nazýván halitóza. Udává se, že je halitózou postižena až čtvrtina dospělých osob, což rozhodně není málo. 

Sice je v 90 % zápach z úst způsoben nějakým zánětem dutiny ústní, může se ale jednat také i o vážnější zdravotní komplikace, jako například onemocnění trávicího ústrojí, ledvin či jater. Zápach z úst může být také příznakem cukrovky nebo rakoviny. Rozhodně není vhodné jej podceňovat. Detailně vznik i rizika zápachu z úst zkoumá tato odborná studie

Jak vzniká nepříjemný zápach z úst

Za příčinou vzniku zápach stojí z velké části anaerobní bakterie, které se v dutině ústní rozmnožují i bez přístupu kyslíku. Tyto bakterie se však v ústech nacházejí přirozeně. Jsou potřebné při štěpení určitých složek potravy, jako například bílkovin. V opačném případě, když nic nekonzumujeme, tak tyto bakterie ničí sliny. V noci se však produkce slin snižuje až o 90 %. Tím pádem se přes noc anaerobní bakterie namnoží a máme po probouzení nepříjemný zápach. 

Nejúčinnější je prevence

Nepříjemný zápach z úst lze výrazně snížit nebo naprosto eliminovat díky vhodně zvolené zubní hygieně. Není žádným tajemstvím, že při nedostatečné zubní hygieně vzniká zubní kámen, tvoří se zubní plak a můžou se rozvíjet záněty dutiny ústní. To vše značí infekci, rozmnožování bakterií a z toho plynoucí zápach z úst nejen po ránu.

V rámci zubní hygieny nezapomínejte také na používání mezizubních kartáčků, zubních nití a ústní vody. Díky tomu ze zubů dostanete i kousky potravy, které jsou kartáčkem neodstranitelné. Právě tyto částečky jídla mezi zuby jsou často živnou půdou pro různé mikroby.

Nevynechávejte ani čištění jazyka

V rámci zubní hygieny se zaměřte také na jazyk. Sice se někteří odborníci domnívají, že bakterie na jazyku v podstatě chrání proti zápachu, naprosto většina však tvrdí, že právě tyto bakterie na povrchu jazyka jsou tvůrcem nepříjemného zápachu. Proto je vhodné do vaší zubní každodenní rutiny zahrnout také čištění jazyka. Vystačíte si buď s obyčejným kartáčkem, nebo je v drogeriích či lékárnách k zakoupení speciální škrabka na jazyk.

Pijte pravidelně vodu

Co také velmi silně ovlivňuje zápach z úst, je pitný režim. Při konzumaci vody se totiž přirozeně zvlhčuje dutina ústní, což podporuje tvorbu slin. Sliny zase slouží k tomu, že čistí ústa a ničí přemnožené bakterie. Proto je pitný režim velmi důležitý. Během dne, když nebudete mít po ruce vodu, sáhněte například do žvýkačce, která stejně tak podpoří produkci slin. Dále čtěte: Problémy s periodou aneb Nejčastější důvody zpoždění menstruace.

Zdroj: scielo.br, mayoclinic.org, betterhealth.vic.gov.au.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu